Kerala PSC Facts About India Questions and Answers 19

This page contains Kerala PSC Facts About India Questions and Answers 19 for psc exam preparations in Malayalam and English.

Click here to read PSC Question Bank by Category wise. Click here to Test your knowledge by atteneding Quiz.
361. സോളിസിറ്റർ ജനറൽ

Answer: രഞ്ജിത്ത് കുമാർ

362. ഇന്ത്യയില്‍ ശാസ്ത്രീയമായരീതിയില്‍ ദേശീയ വരുമാനം കണക്കാക്കിയത് ആരുടെ നേതൃത്വത്തിലാണ്

Answer: പ്രഫ.മഹലനേബിസ്

363. Project Tango (പ്രൊജക്റ്റ് ടാങ്കോ) ഏത് കമ്പനിയുമായി ബന്ധപ്പെട്ടതാണ്

Answer: ഗൂഗിൾ

364. ഇന്ത്യയുടെ ആദ്യ ഉപഗ്രഹമായ ആര്യഭട്ട വിക്ഷേപിച്ച വര്‍ഷം ?

Answer: 1975

365. Which Fundamental Right was considered by Dr. Ambedkar as the heart and soul of the Indian Constitution ?

Answer: Right to Constitutional Remedies

366. ഇന്ത്യയിലെ ആദ്യത്തെ ബിയോസ്ഫിയർ റിസർവ്?

Answer: നീലഗിരി

367. The first municipal Corporation in India was set up at madras in

Answer: 1688

368. .First chairman of "Empowered Committee" of State Finance Ministers ?

Answer: K M Mani

369. Indian statistics day is observed on

Answer: June 29

370. ഇന്ത്യയിൽ ആദ്യമായി 'Multidimensional Poverty Index' ആരംഭിച്ച സംസ്ഥാനം

Answer: ആന്ധ്രാ പ്രദേശ്​​*

371. Which nation has sent a second set of notices to Facebook, Cambridge Analytica after finding discrepancies in their earlier responses?

Answer: India

372. Which is the ward level organ of the Kudumbasbree?

Answer: Area Development Society (ADS)

373. In which year India introduced the Act for the Protection of Children fr) om Sexual Offences (POCSO) ?

Answer: 2012

374. Which schedule of the Indian Constitution is dealing with Panchayat Raj system?

Answer: 11th

375. Part IV of the Constitution of India deals with

Answer: Economic, Social and Cultural Rights

376. The Provision regarding the appointment and conditions of services of the Comptroller and Auditor General of India are laid down in

Answer: .Article-148

377. ഇന്ത്യൻ കോൺസ്റ്റിറ്റ്യൂഷൻ അസംബ്ലിയിൽ അംഗമായിരുന്ന പ്രശസ്ത പത്രപ്രവർത്തകൻ?

Answer: രാംനാഥ് ഗോയങ്ക

378. ബംഗാളിന്റെ ദുഃഖം എന്നറിയപ്പെടുന്നത്

Answer: ദാമോദര്‍

379. താഴെപ്പറയുന്നവയിൽ ആരാണ് കുഞ്ഞാലി മരയ്ക്കാർ ?

Answer: സാമൂതിരിയുടെ നാവിക തലവൻ

380. ഇന്ത്യയുടെ ദേശീയ പതാക രൂപകല്‌പന ചെയ്തത് ആര്?

Answer: പിംഗലി വെങ്കയ്യ

Click here to read PSC Question Bank by Category wise. Click here to Test your knowledge by atteneding Quiz.