Kerala PSC Facts About India Questions and Answers 10

This page contains Kerala PSC Facts About India Questions and Answers 10 for psc exam preparations in Malayalam and English.

Click here to read PSC Question Bank by Category wise. Click here to Test your knowledge by atteneding Quiz.
181. ലോകസഭയിലെ ആദ്യത്തെ ഡെപ്യൂട്ടി സ്പീക്കറാര് ?

Answer: എം. അനന്തശയനം അയ്യങ്കാർ

182. സർവന്റ്സ് ഓഫ് ഇന്ത്യ സൊസൈറ്റി സ്ഥാപകനും ഗാന്ധിയുടെ രാഷ്ട്രീയ ഗുരുവുമായ വ്യക്തി ?

Answer: ഗോപാലകൃഷ്ണ ഗോഖലെ

183. he President can make a proclamation of financial emergency under

Answer: Article 360

184. ഇന്ത്യയിലെ ഏറ്റവും വലിയ സംസ്ഥാനം ?

Answer: രാജസ്ഥാന്‍

185. ഇന്ത്യയില്‍ ബ്രിട്ടീഷ് ആധിപത്യത്തിന് അടത്തറയിട്ട യുദ്ധം ?

Answer: പ്ലാസ്സി യുദ്ധം

186. ഇന്ത്യൻ യൂണിയന്റെ ഭാഗമായ ഏറ്റവും വലിയ ദ്വീപ്?

Answer: നോർത്ത് ആൻഡമാൻ.

187. സംസ്ഥാന വനിതാ കമ്മീഷന്‍ അധ്യക്ഷ ?

Answer: എം.സി.ജോസഫൈന്‍

188. In India a Special Ministry for Women and Social Welfare was formed at the centre in the Year :

Answer: 1986

189. The​ ​‘Poorna​ ​Swaraj’​ ​resolution​ ​was​ ​adopted​ ​in​ ​the​ ​annual​ ​session of​ ​the​ ​Indian​ National​ ​Congress​ ​held​ ​at

Answer: Lahore

190. Which incident provoked Gandhiji to suspend the Civil Disobedience Movement?

Answer: Chauri Chaura incident.

191. Name of the train which is made fully in India?

Answer: -Medha.

192. The name of Single Window Portal started by India for Educational loan and School :

Answer: Vidya Lakshmi

193. Fill in the blank spaces with suitable articles : “_____ Rajdhani is one of ____ grandest trains in India.”

Answer: the, the

194. Who pays the premium of the RSBY?

Answer: The Government

195. Who has become the first Indian transgender to be honoured with Padma Shri?

Answer: Narthaki Nataraj

196. Which Indian Grandmaster has lifted the 2019 Cannes International Open trophy?

Answer: Abhijeet Gupta

197. ഇന്ത്യൻ സൈന്യത്തിന്റെ സർവ്വസൈന്യാധിപൻ ആര്

Answer: രാഷ്ട്രപതി

198. .ലോകത്തിലെ ഏറ്റവും വലിയ ക്രിക്കറ്റ് സ്റ്റേഡിയം സ്ഥാപിതമാകുന്ന ഇന്ത്യൻ സംസ്ഥാനം?

Answer: ഗുജറാത്ത്

199. ഇന്ത്യയും റഷ്യയും സംയുക്തമായി നിർമ്മിക്കുന്ന ഹെലികോപ്റ്റർ

Answer: കാമോവ് 226 ടി എച്ച് എ എൽ

200. ഇന്ത്യയിലെ ആദ്യത്തെ സഹകരണ സർവകാല ശാലാ തുടങ്ങിയ സംസ്ഥാനം

Answer: ആസ്സാം

Click here to read PSC Question Bank by Category wise. Click here to Test your knowledge by atteneding Quiz.