Kerala PSC Facts About India Questions and Answers 7

This page contains Kerala PSC Facts About India Questions and Answers 7 for psc exam preparations in Malayalam and English.

Click here to read PSC Question Bank by Category wise. Click here to Test your knowledge by atteneding Quiz.
121. 1948 ൽ ഗുജറാത്തിലെ അഹമ്മദാബാദിൽ ദർപ്പണ നൃത്ത വിദ്യാലയം ആരംഭിച്ച വിഖ്യാത നർത്തകി

Answer: മൃണാളിനി സാരാഭായി

122. What is often called as "The National Dance of India"?

Answer: Bharata Natyam

123. ഇന്ത്യയ്ക്കകത്ത് എത്ര വര്‍ഷം സ്ഥിര താമസമുള്ളയാള്‍ക്കാണ് പൗരത്വത്തിന് അപേക്ഷിക്കുവാന്‍ അര്‍ഹതയുള്ളത് ?

Answer: 5 വര്‍ഷം

124. അണ സമ്പ്രദായത്തിലെ നാണയങ്ങള്‍ ഇന്ത്യയില്‍ ഏര്‍പ്പെടുത്തിയതെന്ന് ?

Answer: 1950 ആഗസ്ത് 15

125. ഇന്ത്യയിലെ ആദ്യ അഡ്വാൻസ്ഡ് ഹോമിയോപ്പതി വൈറോളജി ലാബ് നിലവിൽ വന്ന നഗരം?

Answer: കൊൽക്കത്ത

126. The first baby friendly state in India is

Answer: Kerala

127. The first Indian pilot

Answer: J.R.D Tata

128. The hybrid of which one of the following crops was evolved by India using modern DNA techniques and released in February 2005 ?

Answer: India has not released any such hybrid so far

129. The first Indian who won an Oscar

Answer: Bhanu Athaiya

130. Which among the followings are; the objectives of BalikaE. Samridhi Yojana?

Answer:

131. Which city to host the 105th session of the Indian Science Congress (ISC)?

Answer: Tirupati

132. Who published a magazine called 'Abhinava Keralam'

Answer: Vaghbhatananda

133. The 15th Trilateral Meeting of foreign ministers of Russia-India-China (RIC) took place in :

Answer: New Delhi

134. അലാവുദ്ദീന്‍ ഖില്‍ജിയുടെ കാലത്ത് കമ്പോള നിയന്ത്രണത്തിന്‍റെ മേധാവിയായ ഉദ്യോഗസ്ഥന്‍

Answer: ഷഹ്ന

135. Father of information technology in India?

Answer: Rajiv Gandhi

136. When was Council of States named as Rajya Sabha in Hindi?

Answer: 23rd August 1954

137. Who led the Indian delegation at the first-ever India-Japan Space Dialogue in New Delhi?

Answer: Indra Mani pandey

138. First Control Co-operative bank in India is --------------

Answer: Jabalpur Control Co-operative Bank

139. Who is regarded as the father of atom bomb of India:

Answer: Raja Ramanna

140. When did the constituent Assembly adopt our National Flag?

Answer: July 22, 1947

Click here to read PSC Question Bank by Category wise. Click here to Test your knowledge by atteneding Quiz.