Kerala PSC Economics Questions and Answers 4

This page contains Kerala PSC Economics Questions and Answers 4 for psc exam preparations in Malayalam and English.

Click here to read PSC Question Bank by Category wise. Click here to Test your knowledge by atteneding Quiz.
61. സ്റ്റാർട് അപ് കമ്പനികളെ പ്രോത്സാഹിപ്പിക്കാൻ 2016 ൽ കേന്ദ്ര സർക്കാർ ആരംഭിച്ച പദ്ധതി

Answer: സ്റ്റാർടപ്പ് ഇന്ത്യ കർമ്മ പദ്ധതി

62. ആദ്യത്തെ RBI ഗവർണർ ആര്

Answer: ഓസ്ബോൺ സ്മിത്ത്

63. ഇന്ത്യന്‍ ആസൂത്രണത്തിന്റെ പിതാവ്

Answer: വിശ്വേശരയ്യ

64. ഇന്ത്യന്‍ റുപ്യ ആദ്യമായി ഇറക്കിയത് ആര്

Answer: ഷേര്‍ഷാ സൂരി

65. കമ്മി ബജറ്റ സമ്പദ് വ്യവസ്ഥയില്‍ ഉണ്ടാകുന്ന പ്രഭാവം ഏതാണ്

Answer: പണപ്പെരുപ്പം

66. In which year Reserve Bank of India was nationalized?

Answer: 1949

67. The maximum rate prescribed under IGST is _________.

Answer: 28%

68. Coal comes from which rate Structure?

Answer: 12%

69. ‘Quasi-rents’—

Answer: Comprise of all the returns to the firm in excess of the returns of the marginal firm

70. Product Cycle Model in international trade theory (Vernon, 1966)—

Answer: None of these

71. Kerala state planning board was formed in

Answer: 1967

72. Who was the pioneer of National Income estimation in India?

Answer: Dadabhai Naoroji

73. The first bank to introduce mutual fund ?

Answer: SBI

74. .India's First ISO Certified High-Tech Village Office.

Answer: Kavanur

75. The committee formed to study forms in insurance sector

Answer: Malhotra Committee

76. Thr headquarters of Reserve Bank in Kerala ?

Answer: Thiruvananthapuram

77. പൊതുമേഖലാ ബാങ്കുകളുടെ ഭരണം മെച്ചപ്പെടുത്തുന്നതിനായി 2016 ഏപ്രിൽ 1 ന് നിലവിൽ വന്ന സ്ഥാപനം?

Answer: ബാങ്ക് ബോർഡ് ബ്യൂറോ

78. ബാങ്ക് ബോർഡ് ബ്യൂറോയുടെ ആദ്യ ചെയർമാൻ?

Answer: വിനോദ് റായ്

79. വായ്പകളുടെ നിയന്ത്രകൻ’ എന്നറിയപ്പെടുന്ന ബാങ്ക്?

Answer: റിസർവ്വ് ബാങ്ക്

80. GST രാഷ്ട്രപതി ഒപ്പുവച്ചത്

Answer: 2016 സെപ്തംബർ 8

Click here to read PSC Question Bank by Category wise. Click here to Test your knowledge by atteneding Quiz.