Kerala PSC Economics Questions and Answers 6

This page contains Kerala PSC Economics Questions and Answers 6 for psc exam preparations in Malayalam and English.

Click here to read PSC Question Bank by Category wise. Click here to Test your knowledge by atteneding Quiz.
101. സാബത്തിക ശാസ്ത്രത്തില്‍ ആദ്യ നേബല്‍ നേടിയ ആദ്യ ഏഷ്യക്കാരന്‍

Answer: അമര്‍ത്യ സെന്‍

102. ഗോള്‍ഡ് സ്റ്റാൻഡേർഡ് ആദ്യമായി അംഗീകരിച്ച രാജ്യം

Answer: ബ്രിട്ടണ്‍

103. ഒന്നാ പഞ്ചവല്‍സര പദ്ധതിയുടെ കാലയളവ്

Answer: 1951-1956

104. കുത്തക മത്സരം എന്ന ആശയം അവതരിപ്പിച്ചത് ആരാണ്

Answer: പ്രൊഫസര്‍ ചെബര്‍ ലിന

105. The Indian rupee is the only legal tender in India, and is also accepted as legal tender in the neighbouring Nepal and ______, both of which peg their currency to that of the Indian rupee.

Answer: Bhutan

106. In India GST came effective from July 1st, 2017. India has chosen _________ model of dual – GST.

Answer: Canadian

107. Which of the following country has the second highest tax slab?

Answer: Argentina

108. What does “I” stands for in IGST?

Answer: ntegrated

109. Combined Stake of Central and State Government in GSTN is _________.

Answer: 49%

110. Durbin-Watson Test is applied in econometric models to test—

Answer: For autocorrelated errors in the sample data

111. Under developed countries are dependent on

Answer: Natural Resources

112. Most Populated State In India

Answer: Uttar Pradesh

113. Chairman Of 15th Finance Commission.

Answer: N.K. Singh

114. Who was associated with the term ‘Macroeconomics’?

Answer: J.M. Keynes

115. Chinese aggression was in

Answer: 1962

116. All India institute of medical science was established in

Answer: Delhi

117. Headquarters of NITI Aayog

Answer: yogana bhavan

118. Indian statistics day is observed on

Answer: June 29

119. ഇന്ത്യയിലെ ആദ്യ ബാങ്കിംഗ് റോബോട്ട്?

Answer: ലക്ഷ്മി (ചെന്നൈ)* *(നിർമ്മിച്ചത് -സിറ്റി യൂണിയൻ ബാങ്ക്)

120. കേരളത്തിന്റെ GST കോഡ്

Answer: 32

Click here to read PSC Question Bank by Category wise. Click here to Test your knowledge by atteneding Quiz.