Kerala PSC Economics Questions and Answers 10

This page contains Kerala PSC Economics Questions and Answers 10 for psc exam preparations in Malayalam and English.

Click here to read PSC Question Bank by Category wise. Click here to Test your knowledge by atteneding Quiz.
181. Consumer Protection Act 1986, came into force on

Answer: 15-4-1987

182. ദേശവല്‍കരണ സമയത്തെ റിസര്‍വ്വ് ബാങ്ക് ഗവര്‍ണ്ണര്‍ ആരായിരുന്നു

Answer: സര്‍ ബനക് രാമറാവു

183. ആദ്യമായി മലയാളം വെബ്സൈറ്റ് തുടങ്ങിയ ബാങ്ക്

Answer: SBT

184. ഭാരതീയ സ്റ്റേറ്റ് ബാങ്കിന്റെ ആദ്യ പേര് ?

Answer: ഇംപീരിയൽ ബാങ്ക്

185. Which Five Year Plan was marred by inflation, armed conflicts and droughts, resulting in the introduction of plan holiday (1966-1969) to absorb the shock dealt to the economy and thus make way for further planning?

Answer: Third Plan

186. Under Article _____ of the Indian Constitution, Finance Commission has been asked to define the financial relations between the centre and; the state?

Answer: Article 280

187. Recommendations of which committee recently provided useful suggestions for the future road- map of food policy?

Answer: Shards Kumar Committee

188. The headquarters of GST council is _______

Answer: New Delhi

189. _________ is the first state that passed GST Bill.

Answer: Telangana

190. The Central Board of Excise and Customs (CBEC) announced that every year _________ will be considered as GST Day.

Answer: July 1

191. Gresham’s Law states that—

Answer: Bad money drives good money out of circulation

192. A currency swap refer to—

Answer: A spot sale of currency combined with a forward repurchase of the same currency—as part of single transaction

193. Dummy variables are used in regression models—

Answer: As binary variables

194. Peoples plan introduced by

Answer: MN Roy

195. .Who propounded the name ''Hindu Rate of Groth''

Answer: RJ Krishna

196. .Growth definition was put forwarded by ?

Answer: Paul A Samuelson

197. New Scheme Of Central Govt. to Educate Students And Youth On Digital And Cashless Economics System

Answer: VISAKA

198. Planning commission was established in

Answer: 1950 March 15

199. 14 Banks were nationalised in 1969 whose deposits exceeded ?

Answer: 50 Crores

200. യു.ടി.ഐ. ബാങ്കിന്റെ ഇപ്പോഴത്തെ പേര്?

Answer: ആക്സിസ് ബാങ്ക്

Click here to read PSC Question Bank by Category wise. Click here to Test your knowledge by atteneding Quiz.