Kerala PSC Economics Questions and Answers 13

This page contains Kerala PSC Economics Questions and Answers 13 for psc exam preparations in Malayalam and English.

Click here to read PSC Question Bank by Category wise. Click here to Test your knowledge by atteneding Quiz.
241. Formation of Co-operative wholesale store was the development of Co-operation in

Answer: Britain

242. വെല്‍ത്ത് ഓഫ് നേഷന്‍ എന്ന കൃതിയുടെ കര്‍ത്താവ്

Answer: ആഡം സ്മിത്ത്

243. ആഗോളമായി ചിന്തിക്കുക പ്രാദേശികമായി പ്രവര്‍ത്തികുക എന്ന മുദ്രാവാക്യം എന്തുമായി ബന്ധപ്പെട്ടതാണ്

Answer: ആഗോളവല്‍ക്കരണം

244. സ്വതന്ത്ര കമ്പോള വ്യവസ്ഥയില്‍ വില നിര്‍ണ്ണയിക്കുന് ശക്തികള്‍ ഏതൊക്കെയാണ്

Answer: പ്രചോദനവം, പ്രധാനവും

245. Under Article _____ of the Indian Constitution, Finance Commission has been asked to define the financial relations between the centre and; the state?

Answer: Article 280

246. The maximum rate prescribed under IGST is _________.

Answer: 28%

247. Profit is caused by—

Answer: All of the above

248. The unproductive expenditure of the rich is—

Answer: Necessary to the employment of the poor

249. In times of slowdown of the economy, the fiscal policy influences aggregate demand through—

Answer: Lowering of tax rates

250. A constitutionally recognized body is—

Answer: Finance Commission

251. New chairman of EAC-PM which was reconstituted by prime minister Narenda modi recently

Answer: Bibek Debroy

252. Micro economics deals with

Answer: Household

253. Who remembered as Father of Indian Economic Reforms?

Answer: P.V Narasimha Rao

254. Which Of The Followings Institutions Entitled its Slogans as "Yogashemam Vahamyaham"?

Answer: LIC

255. .First chairman of "Empowered Committee" of State Finance Ministers ?

Answer: K M Mani

256. Planning commission was established in

Answer: 1950 March 15

257. India's firsy banking robot "Lekshmi" was developed by ?

Answer: City Union Bank

258. ഇംപീരിയൽ ബാങ്ക് ഓഫ് ഇന്ത്യ നിലവിൽ വന്നത്?

Answer: 1921 ജനുവരി 27

259. GST കൗൺസിൽ നിലവിൽ വന്നത്

Answer: 2016 സെപ്തംബർ 12

260. Who has become the first country in the world to give legal tender status to bitcoin?

Answer: El Salvador

Click here to read PSC Question Bank by Category wise. Click here to Test your knowledge by atteneding Quiz.