Kerala PSC Economics Questions and Answers 12

This page contains Kerala PSC Economics Questions and Answers 12 for psc exam preparations in Malayalam and English.

Click here to read PSC Question Bank by Category wise. Click here to Test your knowledge by atteneding Quiz.
221. ബൊക്കാറോ ഇരുമ്പുരുക്ക് വ്യവസായശാല സ്ഥാപിക്കപ്പെട്ടത് ഏത് രാജ്യത്തിൻറെ സഹായത്തോട് കൂടിയാണ്?

Answer: റഷ്യ

222. ബാങ്ക്സ് ബോർഡ് ബ്യൂറോയുടെ ആദ്യ ചെയർമാൻ

Answer: വിനോദ് റായ്

223. ഇന്ത്യയിൽ ആദ്യമായി കറൻസി നോട്ട് ക്യാൻസൽ ചെയ്ത പ്രധാനമന്ത്രി ആര്

Answer: മൊറാർജി ദേശായ്

224. The Schulze bank was formed on the basis of _____ liability.

Answer: Limited

225. ഇന്ത്യന്‍ സാമ്പത്തിക വ്യവസ്ഥയുടെ പിതാവ്

Answer: ദാദാബായ് നവറേജി

226. കര്‍ഷകര്‍ക്കായുള്ള ദേശീയ കമ്മീഷന്‍

Answer: എന്‍ സി എഫ്

227. The Swachh Bharat Mission launched in October 2014, aims at attaining an Open Defecation Free India by _____?

Answer: 2019 October 2

228. റിസര്‍വ്വ് ബാങ്ക് ഒാഫ് ഇന്ത്യയുടെ ഇപ്പോഴത്തെ ഗവര്‍ണര്‍ ?

Answer: ശക്തികാന്ത ദാസ്

229. What does “I” stands for in IGST?

Answer: ntegrated

230. GST threshold limit of Normal States is _________ lakh

Answer: 20

231. The indifference curve technique is essentially—

Answer: An ordinal approach

232. Peoples plan introduced by

Answer: MN Roy

233. Which is the segment in financial market dealing with long term capital?

Answer: Capital Market

234. Toll Free Number Launched by Govt.Of India For Addressing All Queries On Digital Payments.

Answer: 14444

235. Who was associated with the term ‘Macroeconomics’?

Answer: J.M. Keynes

236. Who Among the Persons Introduced Gurgaon Experiment?

Answer: F.L Brayne

237. LPG model of development which was introduced in

Answer: 1991

238. പൊതുമേഖലാ ബാങ്കുകളുടെ ഭരണം മെച്ചപ്പെടുത്തുന്നതിനായി 2016 ഏപ്രിൽ 1 ന് നിലവിൽ വന്ന സ്ഥാപനം?

Answer: ബാങ്ക് ബോർഡ് ബ്യൂറോ

239. റിസർവ് ബാങ്കിന്റെ ചിഹ്നത്തിലുള്ള വൃക്ഷം?

Answer: എണ്ണപ്പന

240. ഇംപീരിയൽ ബാങ്കിന് ആ പേര് നിർദ്ദേശിച്ചത്?

Answer: ജോൺ കെയിൻസ്

Click here to read PSC Question Bank by Category wise. Click here to Test your knowledge by atteneding Quiz.