Kerala PSC Economics Questions and Answers 7

This page contains Kerala PSC Economics Questions and Answers 7 for psc exam preparations in Malayalam and English.

Click here to read PSC Question Bank by Category wise. Click here to Test your knowledge by atteneding Quiz.
121. ലാഭത്തിന്റെ നവീന ശലാ സിന്താന്തം ആവിഷ്കരിച്ചത് ആരാണ്

Answer: പ്രഫസര്‍ ഷുങ് ബീറ്റര്‍

122. ഇന്ത്യന്‍ റുപ്യ ആദ്യമായി ഇറക്കിയത് ആര്

Answer: ഷേര്‍ഷാ സൂരി

123. ഒന്നാ പഞ്ചവല്‍സര പദ്ധതിയുടെ കാലയളവ്

Answer: 1951-1956

124. ഇന്ത്യയിലെ 14 ബാങ്കുകൾ ആദ്യമായി ദേശസാൽക്കരിച്ച വർഷം

Answer: 1969

125. Recommendations of which committee recently provided useful suggestions for the future road- map of food policy?

Answer: Shards Kumar Committee

126. In which year Reserve Bank of India was nationalized?

Answer: 1949

127. . Around how many countries adopted GST?

Answer: 160

128. GSTN comes under which Act?

Answer: Companies Act, 2013

129. Say’s Law of Markets states that—

Answer: Supply creates its own supply

130. Public-Private Partnership projects in India are mostly related to—

Answer: Roads

131. First Malayali to become the member of finance commission was

Answer: VP Menon

132. .Indira Gandhi nationalized 14 banks in 1969 during

Answer: Fourth five year plan

133. .Growth definition was put forwarded by ?

Answer: Paul A Samuelson

134. The Regional Rural Bank of Kerala is ?

Answer: Kerala Gramin Bank

135. National diary development board was established in

Answer: 1965

136. On which list of the Indian constitution the economic and social planning includes

Answer: Concurrent list

137. The first complete Indigenous Bank in India ?

Answer: Punjab national bank

138. അലഹബാദ് ബാങ്ക് പ്രവർത്തനമാരംഭിച്ച വർഷം?

Answer: 1865

139. ബാങ്ക് ബോർഡ് ബ്യൂറോയുടെ ആദ്യ ചെയർമാൻ?

Answer: വിനോദ് റായ്

140. Which company will acquire digital health startup 1MG?

Answer: Tata Digital

Click here to read PSC Question Bank by Category wise. Click here to Test your knowledge by atteneding Quiz.