Kerala PSC Economics Questions and Answers 11

This page contains Kerala PSC Economics Questions and Answers 11 for psc exam preparations in Malayalam and English.

Click here to read PSC Question Bank by Category wise. Click here to Test your knowledge by atteneding Quiz.
201. ‘ഡെവലപ്പ്മെന്‍റ് ആന്‍റ് ഫ്രീഡം’ എന്ന സാമ്പത്തിക ശാസത്ര ഗ്രന്ഥം രചിച്ചത്

Answer: അമർത്യാസെൻ

202. കര്‍ഷകര്‍ക്കായുള്ള ദേശീയ കമ്മീഷന്‍

Answer: എന്‍ സി എഫ്

203. കുത്തക മത്സരം എന്ന ആശയം അവതരിപ്പിച്ചത് ആരാണ്

Answer: പ്രൊഫസര്‍ ചെബര്‍ ലിന

204. A crossed cheque is one, which can be encashed only

Answer: through a bank

205. Which village in Uttar Pradesh was adopted by Sonia Gandhi as a part of Saansad Adarsh Gram Yojana?

Answer: Udwa

206. ലോക ബാങ്കിന്‍റെ ആസ്ഥാനം ?

Answer: ജനീവ

207. How many types of taxes will be in Indian GST?

Answer: 3

208. The maximum rate prescribed under IGST is _________.

Answer: 28%

209. The on-going melt down had its origin in—

Answer: The real sector

210. Heckscher-Ohlin theory explains—

Answer: Pattern of trade in terms of relative factor endowments of countries

211. Rashtriya Krishi Vikas Yojana was launched by GOI in August 2007 with the objective(s) of—

Answer: All of the above

212. If world population grows at 2.6 per cent, then it will double in—

Answer: None of these

213. .India borrowed the concept of five year plan from

Answer: Russia

214. The first attempt to calculate National Income in India was in

Answer: 1868

215. Which is the segment in financial market dealing with long term capital?

Answer: Capital Market

216. .First country to introduce GST ?

Answer: France

217. എസ്.ബി.ഐ. ദേശസാൽക്കരിച്ചത്?

Answer: 1955-ൽ

218. എസ്.ബി.ഐ.യുടെ അസോസിയേറ്റ് ബാങ്കുകളുടെ എണ്ണം?

Answer: 5

219. GST ബിൽ അംഗീകരിച്ച രണ്ടാമത്തെ സംസ്ഥാനം

Answer: ബീഹാർ

220. GST ലോക്സഭ അംഗീകരിച്ചത്

Answer: 2016 ആഗസ്റ്റ് 8

Click here to read PSC Question Bank by Category wise. Click here to Test your knowledge by atteneding Quiz.