Kerala PSC Economics Questions and Answers 2

This page contains Kerala PSC Economics Questions and Answers 2 for psc exam preparations in Malayalam and English.

Click here to read PSC Question Bank by Category wise. Click here to Test your knowledge by atteneding Quiz.
21. കേരളത്തിലെ ആദ്യ സഹകരണ സംഘം

Answer: ട്രാവൻകൂർ സെൻട്രൽ കോ-ഓപ്പറേറ്റീവ്

22. Germany is considered to be the _____ place of credit Co-operatives.

Answer: Birthplace

23. രണ്ട് വില്‍പ്പനക്കാര്‍ തമ്മിലുള്ള കമ്പോള വ്യവസ്ഥയുടെ പേര്

Answer: ഡിയോ പോളി

24. Which bank is the first Indian private sector bank to set up a branch in China

Answer: Axis Bank

25. ഇന്ത്യയില് കറന്സിനോട്ട് ആദ്യമായി പ്രിന്റ് ചെയ്തത് ആരുടെ ഭരണകാലത്താണ് (D)

Answer: ഷേര്ഷാ സൂരി

26. . Around how many countries adopted GST?

Answer: 160

27. Which of the following country has the second highest tax slab?

Answer: Argentina

28. A special purpose vehicle _________ has been launched to cater the needs of GST.

Answer: GSTN - goods and service Tax Network

29. GSTN comes under which Act?

Answer: Companies Act, 2013

30. Combined Stake of Central and State Government in GSTN is _________.

Answer: 49%

31. Uruguay Round of multilateral trade negotiations—

Answer: All of the above

32. Thirteenth Finance Commission is headed by—

Answer: Dr. Vijay L. Kelkar

33. Autocorrelation in econometric analysis refers to—

Answer: The correlation between the values of different variables

34. .India borrowed the concept of five year plan from

Answer: Russia

35. The point where demand and supply interact is called

Answer: Equilibrium

36. Father of cooperative movement in India

Answer: Robert Owen

37. Founder of central Statistical Organization

Answer: PC Mahalanobis

38. .Growth definition was put forwarded by ?

Answer: Paul A Samuelson

39. GST ബന്ധപ്പെട്ട് ഭരണഘടനയിൽ കൂട്ടിച്ചേർക്കപ്പെട്ട അനുഛേദം

Answer: ആർട്ടിക്കിൾ 246 A

40. GST നിലവിൽ വന്ന ഭരണഘടന ഭേദഗതി ബിൽ

Answer: 122 th

Click here to read PSC Question Bank by Category wise. Click here to Test your knowledge by atteneding Quiz.