Kerala PSC Staff Nurse Questions and Answers 6

This page contains Kerala PSC Staff Nurse Questions and Answers 6 for psc exam preparations in Malayalam and English.

Click here to read PSC Question Bank by Category wise. Click here to Test your knowledge by atteneding Quiz.
101. മനുഷ്യ ശരീരത്തിൽ ഏറ്റവും താപം ഉല്പാദിപ്പിക്കുന്ന അവയവം

Answer: കരൾ

102. വൈറ്റമിൻ ബി യുടെ കുറവുമൂലം ഉണ്ടാകുന്ന രോഗം ഏത്

Answer: ബെരിബെരി

103. Anti sterility vitamin is

Answer: Vitamin E

104. An expert committee for health man power planning, production and management i

Answer: Bajaj committee

105. ORS contains all except

Answer: Calcium lactate

106. 1. Total volume of blood in a normal adult human being is

Answer: 5-6 litres

107. പക്ഷിപ്പനിയ്ക്ക് കാരണമായ അണുജീവി ഏത് ?

Answer: വൈറസ്

108. ELISA ടെസ്റ്റ് ഏത് രോഗവുമായി ബന്ധപ്പെട്ടതാണ് ?

Answer: എയ്ഡ്സ്

109. കൊതുക് പരത്തുന്ന ഒരു രോഗമാണ് ?

Answer: മന്ത്

110. മനുഷ്യ ഹൃദയത്തിന് എത്ര അറകളുണ്ട് ?

Answer: 4

111. രോഗങ്ങളെക്കുറിച്ചുള്ള പഠനം ഏതു പേരിലറിയപ്പെടുന്നു?

Answer: പാത്തോളജി

112. What is vitamine K called in general science?

Answer: Phylloquinone ( Fat soluble)

113. What is the chemical name of vitamine B5?

Answer: Pantothenic Acid ( Water Soluble)

114. What is the chemical name of vitamin B12?

Answer: Cyanocobalamin ( Water ” )

115. Which vitamin protects human body from beriberi desease?

Answer: Vitamin B1

116. Which vitamin protects human body from Bleeding Diathesis?

Answer: Vitamin K

117. Who were awarded Nobel Prize for physiology or medicine in 1929?

Answer: Frederick Hopkins and Christiaan Eijkman for their vitamin related discoveries

118. Which vitamin is produced in body after converted of Provitamin B5(panthenol)?

Answer: VitaminB5

119. What is anti-vitamin?

Answer: Anti-vitamin is simply a substance that makes a vitamin metabolicaly ineffective

120. What type of nutrient vitamin is?

Answer: Vitamin is an organic and essential nutrient

Click here to read PSC Question Bank by Category wise. Click here to Test your knowledge by atteneding Quiz.