Kerala PSC Staff Nurse Questions and Answers 1

This page contains Kerala PSC Staff Nurse Questions and Answers 1 for psc exam preparations in Malayalam and English.

Click here to read PSC Question Bank by Category wise. Click here to Test your knowledge by atteneding Quiz.
1. കണികൊന്ന\' - ഏതു രോഗത്തിന്‍റെ ചികിത്സയ്ക്കാണ് ഉപയോഗിക്കുന്നത് ?

Answer: കുഷ്ഠ രോഗം

2. പാലിൽ അടങ്ങിയിരിക്കുന്ന മാംസ്യം?

Answer: കാസിൻ

3. സസ്യങ്ങളുടെ വേരുകളുടെ രൂപവൽക്കരണത്തിന് കാരണമാവുന്ന സസ്യ ഹോർമോണ്‍ ?

Answer: സൈറ്റോകെനിൻസ്

4. രക്തസമ്മർദ്ദം അളക്കാനുപയോഗിക്കുന്ന ഉപകരണം

Answer: സ്ഫിഗ്മോമാനോ മീറ്റർ

5. The study of physical and psychological changes which are incident to old age is called

Answer: Gerontology

6. The bacteria grows in the baby intestine and prevent harmful bacteria such as E-coli from growing and causing diarrhea the bacteria called

Answer: Lactobacillus bifidus

7. In India the first case of AIDS was reported in Tamilnadu in

Answer: 1986

8. The major causes of MMR in India

Answer: Hemorrhage

9. . Which of the following bodies finalises the Five Year Plan proposals ?

Answer: National Development Council

10. ക്ഷയരോഗത്തിനുള്ള പ്രതിരോധ കുത്തിവെപ്പ് ഏത് ?

Answer: BCG

11. എലിസാ ടെസ്റ്റ് നടത്തുന്നത് എന്ത് അറിയുന്നതിനാണ്

Answer: എയ്ഡ്സ് രോഗബാധ

12. What is the chemical name of vitamin E?

Answer: Tocophrols ( Fat soluble)

13. What is the chemical name of vitamine B6?

Answer: Pyridoxine ( Water ” )

14. Which vitamin protects human body from Paresthesia?

Answer: Vitamin B5

15. Scientifically which vitamin protects human body from Scurvy disease?

Answer: Vitamin C

16. Which food source contains Vitamin C?

Answer: Most type of fresh foods like guava, dark leafy greens, tomatoes, brocoli, papayas, peas, citrus fruits etc.

17. Who were awarded Nobel Prize in physiology or medicine in 1943?

Answer: Edward Adelbert Doisy and Henrik Dam were awarded Nobel Prize for discovery of vitamin-k and its structure.

18. Which vitamin is produced by bacteria in our intestine?

Answer: Vitamin B12

19. Which vitamin produces sperms?

Answer: Vitamin C (2000-6000 Mg daily dose)

20. Which among the following parts of the brain controls the voluntary actions?

Answer: Cerebrum

Click here to read PSC Question Bank by Category wise. Click here to Test your knowledge by atteneding Quiz.