Kerala PSC Staff Nurse Questions and Answers 2

This page contains Kerala PSC Staff Nurse Questions and Answers 2 for psc exam preparations in Malayalam and English.

Click here to read PSC Question Bank by Category wise. Click here to Test your knowledge by atteneding Quiz.
21. തലച്ചോറിലെ അസ്ഥികളുടെ എണ്ണം എത്ര?

Answer: 22

22. ശരീരത്തിൽ രക്തത്തിന്റെ നിർമ്മാണത്തിന് ആവശ്യമായ ജീവകം

Answer: ഫോളിക് ആസിഡ്

23. ഏറ്റവും കൂടുതൽ ക്ഷയരോഗ ബാധിതരുള്ള രാജ്യം

Answer: ഇന്ത്യ

24. An expert committee for health man power planning, production and management i

Answer: Bajaj committee

25. AUGER is required in construction of

Answer: Borehole latrine

26. In the hard ticks the dorsum of its body is covered by a hard shield is called

Answer: Scutum

27. Three gram of fat gives

Answer: 27 calories

28. Vitamin E is termed as

Answer: Tocopherol

29. . Which of the following bodies finalises the Five Year Plan proposals ?

Answer: National Development Council

30. മനുഷ്യ ശരീരത്തിലെ ഏറ്റവും കടുപ്പംകൂടിയ വസ്തു ഏത്?

Answer: ഇനാമല്‍

31. ELISA ടെസ്റ്റ് ഏത് രോഗവുമായി ബന്ധപ്പെട്ടതാണ് ?

Answer: എയ്ഡ്സ്

32. കൊതുക് പരത്തുന്ന ഒരു രോഗമാണ് ?

Answer: മന്ത്

33. ക്ഷയരോഗത്തിന് കാരണമായ രോഗകാരി ?

Answer: ബാക്ടീരിയ

34. വൈറ്റമിന്‍ B യുടെ കുറവുമൂലം ഉണ്ടാകുന്ന രോഗം

Answer: ബെറി ബെറി

35. In which year Vitamin A was discovered?

Answer: 1913

36. Hypervitaminosis is a desease for overdose of which vitamin?

Answer: Vitamin A

37. What is anti-vitamin?

Answer: Anti-vitamin is simply a substance that makes a vitamin metabolicaly ineffective

38. What is the function of vitamin?

Answer: Mainly vitamin acts as a enzymatic cofactors or antioxidants

39. Which vitamin is produced by bacteria in our intestine?

Answer: Vitamin B12

40. എച്ച് 10 എൻ 3 പക്ഷിപ്പനി ലോകത്താദ്യമായി മനുഷ്യരിൽ ബാധിച്ചതായി റിപ്പോർട്ട് ചെയ്ത രാജ്യം

Answer: ചൈന

Click here to read PSC Question Bank by Category wise. Click here to Test your knowledge by atteneding Quiz.