Kerala PSC Facts About Kerala Questions and Answers 21

This page contains Kerala PSC Facts About Kerala Questions and Answers 21 for psc exam preparations in Malayalam and English.

Click here to read PSC Question Bank by Category wise. Click here to Test your knowledge by atteneding Quiz.
401. ചാലക്കുടിപുഴ പതിക്കുന്നത്

Answer: കൊടുങ്ങല്ലൂർ കായൽ

402. Who published a magazine called \'Abhinava Keralam\'

Answer: Vaghbhatananda

403. The feminine gender of 'lad':

Answer: lass

404. കേരളകലാമണ്ഡലം സ്ഥാപിച്ചത് ആര് ?

Answer: വള്ളത്തോള്‍ നാരായണമേനോന്‍

405. കേരള ടാഗോർ എന്നറിയപ്പെടുന്ന വ്യക്തി?

Answer: വള്ളത്തോൾ

406. കേരള പുത്രൻ എന്നറിയപ്പെടുന്നത് ?

Answer: Madhavan

407. കോയമ്പത്തൂർ നഗരം കുടിവെള്ളത്തിനായി ഉപയോഗിക്കുന്ന കേരളത്തിലെ അണക്കെട്ട് ?

Answer: ശിരുവാണി

408. കേരള സഹോദര സംഘത്തിന്‍റെ മുഖപത്രം?

Answer: സഹോദരൻ

409. The total run of Kerala Rivers is about _________ of India‟s total water potential.

Answer: None of the above

410. Who was the Pioneer among the social revolutionaries of Kerala?

Answer: Vaikunda Swami

411. കേരളത്തിലെ കായലുകൾ ?

Answer: 34

412. The Regional Rural Bank of Kerala is ?

Answer: Kerala Gramin Bank

413. .'വേലചെയ്താൽ കൂലികിട്ടണം' എന്ന മുദ്രാവാക്യം ഉയർത്തിയത് ആര്?

Answer: വെകുണ്ണസ്വാമികൾ

414. "ഞാൻ ദൈവത്തെ മനുഷ്യരൂപത്തിൽ കണ്ടു'” ശ്രീനാരായണ ഗുരുവുമായുള്ള കൂടിക്കാഴ്ചയെപ്പറ്റി ഇങ്ങനെ പറഞ്ഞത്?

Answer: ദീനബന്ധു,സി.എഫ്. ആൻഡ്രസ്

415. ‘Breast-Cloth Agitation’ in Kerala is also known as :

Answer: Shannar Agitation

416. Highest producer of Sesame in Kerala?

Answer: Kollam

417. കേരളത്തിന്റെ എത്രാമത്തെ ഗവര്‍ണറാണ് ഷീലാദീക്ഷിത്?

Answer: 22

418. കാവേരിയുടെ 3 പോഷകനദികൾ കേരളത്തിലൂടെയാണ് ഒഴുകുന്നത് . അവ ഏതെല്ലാം

Answer: കബനി,ഭവാനി,പാമ്പാർ

419. First tribal employment exchange in Kerala

Answer: Palode

420. നരികൂത്ത് എന്ന പ്രാചീന അനുഷ്ഠാനം നിലവിലുള്ള ജില്ല

Answer: വയനാട്

Click here to read PSC Question Bank by Category wise. Click here to Test your knowledge by atteneding Quiz.