Kerala PSC Facts About Kerala Questions and Answers 20

This page contains Kerala PSC Facts About Kerala Questions and Answers 20 for psc exam preparations in Malayalam and English.

Click here to read PSC Question Bank by Category wise. Click here to Test your knowledge by atteneding Quiz.
381. കേരള പ്രസ്സ് അക്കാദമിയുടെ ഇപ്പോഴത്തെ പേര്

Answer: കേരള മീഡിയ അക്കാദമി

382. തിരുവിതാംകൂറിലെ ആദ്യത്തെ ദിവാന്‍ ആരാണ്

Answer: രാജാകേശവദാസന്‍

383. വരിക വരിക സഹജരേ..... എന്നുതുടങ്ങുന്ന ഗാനം രചിച്ചത്

Answer: അംശി നാരായണപിള്ള

384. Papanasam beach is located in __________

Answer: Varkala

385. The indirect form of 'Are you going to the party?' is

Answer: Ask him if he is going to the party

386. Salaries and allowances of the Speaker of Kerala Legislative Assembly are

Answer: Non votable expenditure

387. Gandhiji visited Narayana Guru in the year?

Answer: 1925.

388. Kundara Vilambaram was in the year?

Answer: 1809, January 11. Veluthampi Dalava issued the Kundara Vilambaram.

389. The number of districts formed in Kerala on first July 1949:

Answer: 5

390. ഈഴവ സമുദായത്തിനും തനിക്കും നേരിടേ ണ്ടിവന്ന ജാതീയമായ വിവേചനങ്ങളെപ്പറ്റി മദ്രാസ് മെയിൽ പത്രത്തിൽ 'തിരുവിതാംകോട്ടൈ തീയൻ’ എന്ന പേരിൽ ലേഖനമെഴുതിയതാര്?

Answer: ഡോ.പല്ലു.

391. 'കാഷായവേഷം ധരിക്കാത്ത സന്ന്യാസി' എന്നറിയപ്പെട്ട നവോത്ഥാന നായകൻ?

Answer: ചട്ടമ്പിസ്വാമികൾ.

392. The first Sanyasa disciple of Sree Narayana Guru:

Answer: Sivalinga Swamikal

393. Union minister for earth sciences Dr Harsh Vardhan inaugurated Kerala’s first doppler radar in

Answer: Palluruthy (Kochi)

394. The region of Kerala where ever green forests are seen ?

Answer: Silent Valley

395. Which district having the largest coastline in Kerala?

Answer: Kannur

396. കേരള പ്രാസം എന്നറിയപ്പെടുന്നത്

Answer: ദ്വിതീയാക്ഷര പ്രാസം

397. The headquarters of Kerala Sahitya Akademi

Answer: Trissur

398. തെക്കന്‍ കേരളത്തിന്‍റെ മാഞ്ചസ്റ്റര്‍ എന്ന് അറിയപ്പെടുന്ന സ്ഥലം

Answer: ബാലരാമപുരം

399. കേരളത്തിലെ ആദ്യ സമ്പൂര്‍ണ യോഗ ഗ്രാമം

Answer: കുന്നന്താനം

400. കയ്യൂർ സമരം നടന്ന വർഷം

Answer: 1941

Click here to read PSC Question Bank by Category wise. Click here to Test your knowledge by atteneding Quiz.