Kerala PSC Facts About Kerala Questions and Answers 2

This page contains Kerala PSC Facts About Kerala Questions and Answers 2 for psc exam preparations in Malayalam and English.

Click here to read PSC Question Bank by Category wise. Click here to Test your knowledge by atteneding Quiz.
21. കേരള ഏലിയറ്റ് എന്നറിയപ്പെടുന്നത്

Answer: എൻ.എൻ.കക്കാട്

22. Radiation sickness is otherwise known as

Answer: Radiation poisoning

23. Who composed the work Keralapazhama?

Answer: Herman Gundert

24. കേരളത്തിന്റെ ജനകീയ കവി എന്നറിയപ്പെട്ടത് ആരാണ്.?

Answer: കുഞ്ചൻ നമ്പ്യാർ

25. The shortest east flowing river in Kerala ?

Answer: Pambar

26. New Vice Chancellor of Kerala agricultural university?

Answer: Dr R Chandra Babu

27. ”A heart shaped lake”is one of the major tourist attractive place in Kerala.It situated in

Answer: Meppady

28. Which place in Kerala was known as Perumchellur during the Ancient period?

Answer: Taliparambu

29. In Kerala, the Minister in charge of Information and Public Relations is

Answer: K.C.Joseph

30. The traditional art form of Palakkad is …….

Answer: Kaniyarkali

31. 'വേലചെയ്താൽ കൂലികിട്ടണം' എന്ന മുദ്രാവാക്യം ഉയർത്തിയത് ആര്?

Answer: വെകുണ്ണസ്വാമികൾ

32. 'Service' is the official publication of:

Answer: NSS

33. The first Congress Chief Minister of Kerala was

Answer: R Shankar

34. The first woman chief Justice of Kerala High court?

Answer: Sujatha Manohar

35. The region known as Chirapunchi of Kerala?

Answer: Lakkidi

36. Periyar Wild life Sanctuary was added to UNESCO`s world heritage site in?

Answer: 2012

37. കേരള മോപ്പസാങ്ങ് എന്നറിയപ്പെടുന്നത്?

Answer: തകഴി ശിവശങ്കരപ്പിള്ള

38. Headquarters of Kerala women`s Commission?

Answer: Thiruvananthapuram

39. കേരളത്തിലെ ആദ്യ മുഖ്യമന്ത്രി

Answer: ഇ എം എസ്

40. Kerala state chief election commissioner

Answer: V. Bhaskaran

Click here to read PSC Question Bank by Category wise. Click here to Test your knowledge by atteneding Quiz.