Kerala PSC Facts About Kerala Questions and Answers 12

This page contains Kerala PSC Facts About Kerala Questions and Answers 12 for psc exam preparations in Malayalam and English.

Click here to read PSC Question Bank by Category wise. Click here to Test your knowledge by atteneding Quiz.
221. കേരളത്തിലെ ആദ്യ നിശ്ശബ്ദ സിനിമ

Answer: വിഗതകുമാരൻ

222. കണ്ടല്‍ വനങ്ങള്‍ ഏറ്റവും കൂടുതലായി കാണപ്പെടുന്ന കേരളത്തിലെ ജില്ല ?

Answer: കണ്ണൂര്‍

223. കേരളത്തിൽ ഏറ്റവും കൂടുതൽ മഴ ലഭിക്കുന്ന പ്രദേശം?

Answer: നേര്യമംഗലം (എറണാകുളം)

224. കേരളത്തിലെ ആദ്യ ശിശുസൗഹാർദ്ദ പോലീസ് സ്റ്റേഷൻ?

Answer: കടവന്ത്ര , EKM

225. The largest urban population district in Kerala:

Answer: Ernakulam

226. Who founded the organisation “Samathwa samajam in 1836?

Answer: Vaikunda Swamikal. He formed a religion named “Ayya Vazhi”.

227. Name the leader of renaissance whose real name was “Kunjikannan”?

Answer: Vagbhatananda. Vagbhatananda was born in 1885, April 27 at Patyam, Kannur.

228. The first total sanitation Panchayat in Kerala:

Answer: Pothukal

229. First Jail Museum in kerala will be set up at

Answer: Kannur

230. Which is The most Garlic producing district?

Answer: Idukki

231. Southern most lake in Kerala ?

Answer: Veli

232. അലഹബാദ് ബാങ്ക് പ്രവർത്തനമാരംഭിച്ച വർഷം?

Answer: 1865

233. The birthplace of C.Kesavan:

Answer: Mayyanad

234. കേരളത്തിന്റെ മക്ക ?

Answer: പൊന്നാനി

235. Chenkulam hydroelectric project is located in?

Answer: Muthirapuzha

236. The largests under ground power station in Kerala?

Answer: Moolamattom

237. The social reformer of Kerala who opened his family temple for everyone, irrespective of caste distinction?

Answer: Mananthu Padmanabhan

238. കേരളത്തിലെ ഏറ്റവും ചെറിയ ദേശീയോദ്യാനം ഏത്

Answer: പാമ്പാടും ചോല

239. കേരളത്തിൽ ആപ്പിൾ കൃഷി ചെയ്യുന്ന ഏക പ്രദേശം?

Answer: കാന്തല്ലൂർ

240. Who was the first education Minister of Kerala

Answer: Joseph Mundassery

Click here to read PSC Question Bank by Category wise. Click here to Test your knowledge by atteneding Quiz.