Kerala PSC Facts About Kerala Questions and Answers 17

This page contains Kerala PSC Facts About Kerala Questions and Answers 17 for psc exam preparations in Malayalam and English.

Click here to read PSC Question Bank by Category wise. Click here to Test your knowledge by atteneding Quiz.
321. ഇന്ത്യയിലെ ആദ്യത്തെ കമ്പ്യൂട്ടര്‍ സാക്ഷരത നേടിയ പഞ്ചായത്ത് ?

Answer: ചമ്രവട്ടം പഞ്ചായത്ത്‌

322. 56 മത് സംസ്ഥാന സ്കൂൾ കലോൽസവത്തിൽ ഒന്നാം സ്ഥാനത്തെത്തിയ ജില്ല

Answer: കോഴിക്കോട്

323. എഴുത്തച്ഛൻ കഥാപാത്രമാകുന്ന സി. രാധാകൃഷ്ണന്‍റെ മലയാള നോവൽ

Answer: തീക്കടൽ കടഞ്ഞ് തിരുമധുരം

324. __________ European power built the Thalassery Fort

Answer: British

325. ലഹരി വിമുക്ത കേരളത്തിനായി സംസ്ഥാന സർക്കാർ തുടങ്ങിയ പദ്ധതി

Answer: വിമുക്തി

326. The members to the Rajya Sabha in Kerala is ?

Answer: 9

327. കേരളത്തിലെ കർഷകരുടെ മാഗ്നാകാർട്ട എന്നറിയപ്പെടുന്ന കേരള കർഷക തൊഴിലാളി നിയമം നിലവിൽ വന്നത് ?

Answer: 1974

328. Which river of Kerala is mentioned as `Choorni' in Arthasasthra of Koutilya?

Answer: periyar

329. The First dam in Kerala :

Answer: Mullapperiyar

330. കേരളത്തിലൂടെ കടന്നു പോകുന്ന ദേശീയ പാതകളുടെ എണ്ണം *

Answer: 9

331. In which year Kuriakose Elias Chavara died?

Answer: 1871.

332. Who called Sree Narayana Guru as the “Second Budha”?

Answer: G.Sankara Kurup.

333. ദേശാഭിമാനി വാരികയിലൂടെ അയിത്തത്തിനെതിതെ സമരം നടത്തിയ പരിഷ്കർത്താവ് ?

Answer: ടി.കെ മാധവൻ .

334. The headquarters of Prathyaksha Raksha Daiva Sabha:

Answer: Eraviperoor

335. കേരള കാളിദാസന്‍ എന്നറിയപ്പെട്ടത് ആരാണ് ?

Answer: കേരള വര്‍മ്മ വലിയ കോയി തമ്പുരാന്‍

336. Which district in Kerala has largest area under mangrove forest?

Answer: Kannur

337. The peak which lies at Southern tip of Western ghat?

Answer: Agasthyarkoodam

338. Number of rivers flow more than 100km in Kerala?

Answer: 11

339. Swodeshabimani Ramakrishna Pillai was exiled from Kerala due to

Answer: Criticising C. Rajagopalachari

340. തിരുവിതാംകൂറിന്റെ പ്രദാനമന്ത്രി, തിരുകൊച്ചിയുടെ മുഖ്യമന്ത്രി, കേരളമുഖ്യമന്ത്രി എന്നീ മൂന്ന് പദവികളും വഹിച്ച ഏക വ്യക്തി

Answer: പട്ടം താണുപിള്ള

Click here to read PSC Question Bank by Category wise. Click here to Test your knowledge by atteneding Quiz.