Kerala PSC Facts About Kerala Questions and Answers 15

This page contains Kerala PSC Facts About Kerala Questions and Answers 15 for psc exam preparations in Malayalam and English.

Click here to read PSC Question Bank by Category wise. Click here to Test your knowledge by atteneding Quiz.
281. Kabani one of the east flowing rivers of Kerala flows into

Answer: Karnataka

282. Vedadhikaranirupanam is written by

Answer: Chattampi Swamikal

283. _______ district of the Union Territory of Puducherry, shares the border with Kerala

Answer: Mahe

284. SEATO was established in

Answer: 1954

285. Who is known as the father of literacy in Kerala ?

Answer: -Kuriakose Elias Chavara

286. In which year Kuriakose Elias Chavara died?

Answer: 1871.

287. ------ is the first complete voluntary organ donor’s village in Kerala

Answer: Cherukulathur

288. ഞാൻ ലോകത്തിന്റെ നാനാഭാഗങ്ങളിൽ സഞ്ച രിച്ചുവരികയാണ് ഇതിനിടയ്ക്കു പല സിദ്ധന്മാരെയും മഹർഷിമാരെയും കണ്ടിട്ടുണ്ട്. എന്നാൽ നാരാ യണഗുരുവിനേക്കാൾ മികച്ചതോ അദ്ദേഹത്തിനു തുല്യനോ ആയ ഒരു മഹാത്മാവിനെ എങ്ങും കണ്ടി ട്ടില്ല" ആരുടെ വാക്കുകളാണിവ?

Answer: രവീന്ദ്രനാഥ ടാഗോറിന്റെ (1922-ൽ ടാഗോർ ഗുരുവിനെ സന്ദർശിക്കുമ്പോൾ അദ്ദേഹത്തോടൊപ്പം ദീനബന്ധു സി.എഫ്. ആൻഡ്രസും ഒപ്പമുണ്ടായിരുന്നു)

289. ആത്മബോധോദയ സംഘം' രൂപവത്കരിച്ചതാര്?

Answer: ശുഭാനന്ദ ഗുരുദേവൻ.

290. ബാങ്ക് ബോർഡ് ബ്യൂറോയുടെ ആദ്യ ചെയർമാൻ?

Answer: വിനോദ് റായ്

291. Who published Atmavidya Kahalam'?

Answer: Vagbhatananda

292. Who established Sree Vidhyadhiraja Theerthapada Paramabhattrakasram?

Answer: Chattampi Swarnikal

293. Chattampi Swamikal learned the art of 'Hat yoga' from:

Answer: Thycaud Ayya

294. Agastyamala Biosphere included in the UNESCO Man and Biosphere programme in which year?

Answer: 2016

295. The largests under ground power station in Kerala?

Answer: Moolamattom

296. പ്രാചീന കേരളത്തില്‍ `ഫ്രഞ്ച് ചാപ്പ` എന്നറിയപ്പെട്ടിരുന്ന പ്രദേശം

Answer: താനൂര്‍

297. Which is the International Airport in Kerala comes under the Scheme of UDAN Scheme?

Answer: Kannur Inernational Airport

298. ആദ്യ e സാക്ഷരത പഞ്ചായത്ത്

Answer: ശ്രീകണ്ടാപുരം

299. തച്ചോളി ഒതേനന്റെ ജന്മസ്ഥലം

Answer: വടകര

300. കേരളത്തില്‍ ആദ്യമായി ടെലിവിഷന്‍ പരിപാടി സംപ്രേഷണം ചെയ്യാന്‍ തുടങ്ങിയ സ്ഥലം ?

Answer: തിരുവനന്തപുരം

Click here to read PSC Question Bank by Category wise. Click here to Test your knowledge by atteneding Quiz.