Kerala PSC Facts About Kerala Questions and Answers 1

This page contains Kerala PSC Facts About Kerala Questions and Answers 1 for psc exam preparations in Malayalam and English.

Click here to read PSC Question Bank by Category wise. Click here to Test your knowledge by atteneding Quiz.
1. കേരളത്തിലെ ആദ്യത്തെ ജലവൈദ്യുത പദ്ധതി

Answer: പള്ളിവാസൽ

2. കേരള ക്ഷേമേന്ദ്രൻ എന്നറിയപെടുന്നത് ആരാണു?

Answer: വടക്കുംകൂർ രാജരാജ വർമ്മ

3. സ്വന്തമായി വൈദ്യുതി ഉത്പാദിപ്പിച്ചു വിതരണം ചെയ്ത സംസ്ഥാനത്തെ ആദ്യ ഗ്രാമപഞ്ചായത്ത്

Answer: മാങ്കുളം

4. അവിശ്വാസ പ്രമേയത്തിലൂടെ പുറത്താക്കപ്പെട്ട കേരള മുഖ്യമന്ത്രി

Answer: ആർ. ശങ്കർ

5. Edakkal Caves are in the _______ district

Answer: Wayanad

6. India’s indigenously designed and built nuclear-powered ballistic missile submarines

Answer: INS Arihant

7. ' കേരള സ്കോട്ട് ' എന്നറിയപ്പെട്ടത് ആരാണ്.?

Answer: സി.വി.രാമന്പിളള

8. കേരളത്തിൽ ജനസാന്ദ്രത ഏറ്റവും കുറഞ്ഞ ജില്ല:

Answer: ഇടുക്കി

9. In population, Kerala ranks_____ among Indian states ?

Answer: 13

10. Who conducted “Panthi Bhojanam” for the first time in India?

Answer: Thycaud Ayya. He lived during the period of 1814-1909. The original name of Ayya Swamikal was Subramanyam.

11. Which district in Kerala known as '' Venice of the east '' ?

Answer: Alapuzha

12. .Cheemeni Thermal Power Plant is in

Answer: Kasaragod

13. "Whatever the religion, attire, language and such other things of the human kind, as they belong to same caste (species) there is no harm in interdining and intermarriage between them"-Sree Narayana Guru made this suggestion to:

Answer: Sahodaran Ayyappan

14. Who was the father of Renaissance Movement in Kerala ?

Answer: Sree Narayana Guru

15. First hydro electric power project in private sector?

Answer: Maniyar

16. The social reformer in Kerala started the journal ‘Atmavidyakahalam’.

Answer: Vaghbhatananda

17. First seminary was started by Chavara Achan in Kerala at?

Answer: Mannanam

18. കേരളത്തിലെ ആദ്യ നാളീകേര ജൈവവൈവിധ്യ ഉദ്യാനം സ്ഥിതി ചെയ്യുന്നതെവിടെ

Answer: കുറ്റ്യാടി

19. Newly formed revenue division in Kerala

Answer: Nedumangadu

20. കേരളത്തിലെ ആദ്യ പോളിയോ വിമുക്ത ജില്ല

Answer: പത്തനംതിട്ട

Click here to read PSC Question Bank by Category wise. Click here to Test your knowledge by atteneding Quiz.