Kerala PSC Facts About Kerala Questions and Answers 10

This page contains Kerala PSC Facts About Kerala Questions and Answers 10 for psc exam preparations in Malayalam and English.

Click here to read PSC Question Bank by Category wise. Click here to Test your knowledge by atteneding Quiz.
181. തിരുവിതാംകൂറിൽ കുണ്ടറ വിളംബരം പ്രഖ്യാപിച്ചത് ആരാണ്?

Answer: വേലുത്തമ്പി ദളവ

182. സാധുജന പരിപാലന യോഗം രൂപീകരിച്ച നേതാവ്?

Answer: അയ്യങ്കാളി

183. കേരളത്തിൽ ഏറ്റവും വടക്കേയറ്റത്തെ കായൽ

Answer: ഉപ്പളക്കായൽ

184. കേരളത്തിൽ ജനസാന്ദ്രത ഏറ്റവും കുറഞ്ഞ ജില്ല

Answer: ഇടുക്കി

185. പ്രശസ്ത പക്ഷിനിരീക്ഷകനായ സലീം അലിയുടെ പേരില്‍ അറിയപ്പെടുന്ന പക്ഷി സങ്കേതം

Answer: പക്ഷിപാതാളം

186. കേരളത്തിലെ ഏറ്റവും ഉയരം കൂടിയ കൊടുമുടി

Answer: ആനമുടി

187. കേരളത്തിലെ പക്ഷി ഗ്രാമം എന്നറിയപ്പെടുന്നത് ?

Answer: നൂറനാട്

188. In Kerala________ has more habdlooms.

Answer: Kannur

189. Who has been hailed as the “Father of Modern Kerala Renaissance”?

Answer: Sree Narayana Guru.

190. The first lady to become the Chief Justice of Kerala:

Answer: Sujatha Manohar

191. Padayani is the folk art from of the district of

Answer: Pathanamthitta

192. ഗുരു ആലുവായിൽ അദ്വൈതാശ്രമം സ്ഥാപിച്ച വർഷം?

Answer: 1913

193. The place where Dr.Palpu was born:

Answer: Pettah

194. The social reformer who was a physician by profession:

Answer: Velukutty Arayan

195. The district of the Union Territory of Puducherry that shares border with Kerala

Answer: Mahe

196. Which region in Kerala has the richest biodiversity?

Answer: Western Ghat region

197. പ്രാചീന കേരളത്തില്‍ `ഫ്രഞ്ച് ചാപ്പ` എന്നറിയപ്പെട്ടിരുന്ന പ്രദേശം

Answer: താനൂര്‍

198. MGNREGP പദ്ധതി പ്രകാരം2019 ലെ മികച്ച പ്രവർത്തനത്തിനുള്ള ദേശീയ പുരസ്കാരം നേടിയ കേരളത്തിലെ ഗ്രാമപഞ്ചായത്ത്?

Answer: ആറാട്ടുപുഴ

199. ആദ്യ പുകയില വിരുദ്ധ പരസ്യ രഹിത ജില്ല

Answer: പാലക്കാട്‌

200. കേരളത്തിലെ ആദ്യ സമ്പൂർണ്ണ കംപ്യൂട്ടർവൽകൃത ജില്ലാ കളക്ട്രേറ്റ്

Answer: പാലക്കാട്

Click here to read PSC Question Bank by Category wise. Click here to Test your knowledge by atteneding Quiz.