Kerala PSC GK Questions and Answers 16

This page contains Kerala PSC GK Questions and Answers 16 for psc exam preparations in Malayalam and English.

Click here to read PSC Question Bank by Category wise. Click here to Test your knowledge by atteneding Quiz.
301. Article 265?

Answer: നികുതികൾ

302. ബോംബെ ബോംബർ എന്നറിയുന്ന ക്രിക്കറ്റർ?

Answer: സച്ചിൻ

303. ബാങ്ക് നോട്ടില്‍ ഒപ്പിട്ട ആദ്യ റിസര്‍വ് ബാങ്ക് ഗവര്‍ണര്‍ ?

Answer: ജയിംസ് ടെയ്ലര്‍

304. വനിതാ ,ശിശുക്ഷേമ വകുപ്പ് കെെകാരൃ ചെയ്യന്നത്

Answer: മേനകാ ഗാന്ധി

305. Which element helps in the flowering of plants

Answer: Phosphorous

306. Mr. Shah is 30 years older than his son who is 5 years old. After how many years would Mr. Shah become 3 times as old as his son then?

Answer: 10 years

307. ദേശാഭിമാനി വാരികയിലൂടെ അയിത്തത്തിനെതിതെ സമരം നടത്തിയ പരിഷ്കർത്താവ് ?

Answer: ടി.കെ മാധവൻ .

308. Who is known as "saint without saffron"

Answer: Chattambi Swamikal

309. India’s first war of Independence took place in:

Answer: 1857

310. The largest number of Harappan sites has been found in:

Answer: Punjab

311. വിട്ടുപോയ അക്കം പൂരിപ്പിക്കുക 4,10,6,13,8,.......?

Answer: 16

312. What is the next letter in the series AM, BN, CO, DP

Answer: EQ

313. സൈമൺ കമ്മീഷൻ വിരുദ്ധസമരത്തിനിടെ ലാത്തിച്ചാർജിൽ പരിക്കേറ്റ് മരണമടഞ്ഞതാര് ?

Answer: ലാലാ ലജത്പ ാ്റ യ്

314. The Election Commission of India is not concern with the elections of the?

Answer: Panchayats and Municipalities in the State

315. Who was the leader of Paik Rebellion of 1817

Answer: Bakshi Jagabandhu

316. Which was the organization founded by Ayyankali?

Answer: Sadhujana paripalana Sangham

317. The organisation formed by Anandha Theerthan for his social reforms

Answer: Jathinasinisabha

318. Purple is combination of

Answer: Red and blue

319. "Stanovoi" mountain is in ?

Answer: Asia

320. സ്വതന്ത്ര ഇന്ത്യയിൽ പുതിയ നാണയ സമ്പ്രദായം നിലവിൽ വന്നത്

Answer: 1950 ആഗസ്ത് 15

Click here to read PSC Question Bank by Category wise. Click here to Test your knowledge by atteneding Quiz.