Kerala PSC GK Questions and Answers 10

This page contains Kerala PSC GK Questions and Answers 10 for psc exam preparations in Malayalam and English.

Click here to read PSC Question Bank by Category wise. Click here to Test your knowledge by atteneding Quiz.
181. വംശനാശഭീഷണി നേരിടുന്ന വരയാടുകളെ സംരക്ഷിച്ചിരിക്കുന്നതെവിടെ ?

Answer: ഇരവികുളം

182. താഴെ പറയുന്നവയില്‍ ഏതാണ് ദേശീയ ഫിലിം അവാര്‍ഡ് നേടിയ മലയാള സിനിമ?
a. ജീവിത നൗക
b. നിര്‍മ്മാല്യം
c. സ്നേഹ സീമ
d. തുലാഭാരം

Answer: നിര്‍മ്മാല്യം

183. ഇന്ത്യയിലെ ആദ്യത്തെ സോയിൽ മ്യൂസിയം സ്‌ഥിതി ചെയ്യുന്നത്

Answer: പറോട്ടുകോണം

184. സുവർണ നഗരകവാടം എന്നറിയപ്പെടുന്നത്?

Answer: സാൻഫ്രാൻസിസ്കോ

185. ഇന്ത്യയില്‍ ഏറ്റവും കൂടുതല്‍ പച്ചക്കറി ഉദ്പാദിപ്പിക്കുന്ന സംസ്ഥാനം ?

Answer: മധ്യപ്രദേശ്

186. തെറ്റില്ലാത്ത പ്രയോഗം

Answer: മേല്പോട്ട് പോയി

187. Yellow​ ​complexion,Medium​ ​stature,Oblique​ ​eye​ ​with​ ​an​ ​epicanthic fold​ ​is​ ​the​ characteristic​ ​feature​ ​of:

Answer: Mengoloid

188. .Report:”I am going out”,he said

Answer: He said he was going out

189. The………………….., also called the brain of the computer, is responsible for processing data.

Answer: motherboard

190. The adaptation sunken stomata are found in

Answer: .Xerophytes

191. Do not stay in the grassland after dark,as some animals become.......when they see humans.

Answer: aggressive

192. The southernmost Taluk in Kerala *

Answer: Neyyattinkara

193. Jitan Ram Manjhi is the Chief Minister of

Answer: Bihar B:-Arunachal Pradesh C:-Nagaland D:-Sikkim

194. The leader of Vimochana Samaram(Liberation Struggle)

Answer: Mannath Padmanabhan

195. The country that is lying in nearest to Lakshadweep?

Answer: Maldives

196. A machine is sold at a loss of 10%. Had it been sold at a profit of 25%. It would have fetched Rs. 70 more. The cost price of machine is

Answer: 300

197. പെറ്റ + അമ്മ = പെറ്റമ്മ എന്നത് ഏത് സന്ധിക്ക് ഉദാഹരണമാണ്?

Answer: ആദേശം

198. 2015ലെ നാഷണൽ ക്രൈം റെക്കോർഡ്‌സ് ബ്യൂറോ യുടെ കണക്ക് പ്രകാരം രാജ്യത്തിൽ കുറ്റകൃത്യങ്ങളുടെ നിരക്കിൽ മുൻപിൽ നിൽക്കുന്ന നഗരം

Answer: കൊല്ലം

199. The soil that can be found in Kottayam and Alleppey Districts:

Answer: Marshy soil

200. Of all the satellites orbiting planets in solar system Ganymede is the largest. This is the satellite of

Answer: Jupitar

Click here to read PSC Question Bank by Category wise. Click here to Test your knowledge by atteneding Quiz.