Kerala PSC GK Questions and Answers 12

This page contains Kerala PSC GK Questions and Answers 12 for psc exam preparations in Malayalam and English.

Click here to read PSC Question Bank by Category wise. Click here to Test your knowledge by atteneding Quiz.
221. ദൈവത്തിന്റെ ദ്വീപ് എന്ന് ആൻഡമാൻ ദ്വീപുകളെ വിളിച്ചത് ആര്?

Answer: നിക്കോളോ കോണ്ടി (ഇറ്റലി).

222. ഇന്ത്യയിൽ ഏറ്റവും കൂടുതൽ കുഷ്ഠരോഗികൾ ഉള്ള സംസ്ഥാനം?

Answer: തമിഴ്നാട്

223. भारतीय राष्ट्रीय कांग्रेस की पहली महिला अध्यक्ष कौन थी ?*

Answer: एनी बेसेंट

224. ശരിയായ പദം

Answer: ജാള്യം

225. .Bharat​ ​Ratna​ ​is​ ​designed​ ​like​ ​the​ ​leaf​ ​of

Answer: Peepal tree

226. The only organ of a human being that regenerate :

Answer: liver

227. ‘Wear one’s heart on one’s sleeve’ means :

Answer: show one’s feeling openly

228. How many types of emergencies are in the Indian Constitution?

Answer: 3

229. Kerala Forest Research Institute is in:

Answer: Thrissur

230. Where is Chennakesava temple?

Answer: Belur

231. First village to achieve 100% literacy in India?

Answer: Pothanicad

232. ഒവൻ മേരിടിത്ത് എന്ന തൂലികാനാമത്തിൽ അറിയപ്പെടുന്ന വൈസ്രോയി?

Answer: ലിട്ടൺ പ്രഭു

233. അടുത്തിടെ ഇന്ത്യയിൽ പ്രവർത്തനമാരംഭിച്ച Small Finance Bank?

Answer: Jana (ആസ്ഥാനം - ബാംഗ്ലൂർ )

234. Audi Alteram partem means:

Answer: Hear the other side

235. Cow`s milk is a rich source of?

Answer: Vitamin A

236. Who won the Vayalar Award 2016?

Answer: U.K. Kumaran

237. Cup is to coee as plate is ___

Answer: Idli

238. Who was the Dewan of Travancore at the time of the Temple Entry Proclamation?

Answer: C.P. Ramaswami Iyer

239. Which Constitutional Amendment made right to free and compulsory education as a fundamental right

Answer: 86th

240. ലോകത്തിലെ ഏറ്റവും വലിയ ജനാധിപത്യ രാജ്യം?

Answer: ഇന്ത്യ

Click here to read PSC Question Bank by Category wise. Click here to Test your knowledge by atteneding Quiz.