Kerala PSC GK Questions and Answers 21

This page contains Kerala PSC GK Questions and Answers 21 for psc exam preparations in Malayalam and English.

Click here to read PSC Question Bank by Category wise. Click here to Test your knowledge by atteneding Quiz.
401. കേരളത്തിന്‍റെ വടക്കേ അറ്റത്തുളള ജില്ല ?

Answer: കാസര്‍കോട്

402. 181 എന്ന വനിതാ ഹെല്‍പ്പ് ലൈന്‍ ആദ്യമായി നടപ്പിലാക്കിയ നഗരം?

Answer: ഡല്‍ഹി

403. ഒരു ഹോസ്റ്റലില്‍ ആകെ 650 പേരുണ്ട് . ഒാരോ 25 കുട്ടികള്‍ക്കും 1 വാര്‍ഡന്‍ വീതം ഉണ്ട് എങ്കിന്‍ ആ ഹോസ്റ്റലില്‍ എത്ര വാര്‍ഡന്‍മാര്‍ഉണ്ട് ?

Answer: 25

404. ലിറ്റിൽ ആൻഡമാനെയും സൗത്ത് ആൻഡമാനെയും വേർതിരിക്കുന്നത്?

Answer: ഡങ്കൻ പാസേജ്

405. ക്ഷയരോഗം തടയുന്നതിന് നൽകുന്ന വാക്‌സിൻ?

Answer: BCG

406. Which of these is the name of a drink consumed by Hindu Gods?

Answer: Som ras

407. The State in India which leads in the production of Cashew Kernels :

Answer: Goa

408. Which of the following help human body to fight against infection?

Answer: White blood cells

409. ഇന്ത്യൻ ഭാഷകളിലാദ്യമായി കാൽ മാക്സിന്റെ ജീവ ചാരിതാരം രചിച്ച മലയാളി ?

Answer: കെ രാമകൃഷ്ണപിള്ള

410. Which city India’s first calf born to surrogate cow recently ?

Answer: Pune

411. . National Security Act (NSA) was passed by the Parliament in:

Answer: 1980

412. The Radical Democratic Party was founded in 1940 by

Answer: M N Roy

413. Which is considered as a input device?

Answer: All of the above

414. The landmark case in which the Supreme Court upholds Right to Privacy as a Fundamental Right

Answer: K.S. Puttaswamy Vs Union of India

415. Who founded Jatinasini Sabha?

Answer: Anandatheerthan

416. To uphold and protect sovereignty, unity and integrity of India is a provision made in the

Answer: Fundamental Duties

417. സുഭാഷ് ചന്ദ്രബോസിന്റെ രാഷ്ട്രീയ ഗുരു

Answer: സി ആർ ദാസ്

418. ഇന്ത്യ എന്റെ രാജ്യമാണ് എന്ന് തുടങ്ങുന്ന ദേശീയ പ്രതിജ്ഞ രചിച്ചതാര്

Answer: പൈദിമാരി വെങ്കട്ട സുബ്ബറാവു

419. ഒന്നാം പഴ ശ്ശി ക ലാപം നടന്ന കാല ഘട്ടം?

Answer: 1793 - 1797

420. The viceroy who formed the `Safety Valve Theory` ?

Answer: Dufferin

Click here to read PSC Question Bank by Category wise. Click here to Test your knowledge by atteneding Quiz.