Kerala PSC GK Questions and Answers 39

This page contains Kerala PSC GK Questions and Answers 39 for psc exam preparations in Malayalam and English.

Click here to read PSC Question Bank by Category wise. Click here to Test your knowledge by atteneding Quiz.
761. A cube has numerically equal volume and surface area. The volume of such a cube is :

Answer: 216 units

762. Which state is known as the 'Orchid Paradise of India?

Answer: Arunachal Pradesh

763. In free state, hydrogen is present in:

Answer: Sun

764. In an electrical bulb the filament is made of

Answer: tungsten

765. Which is the ward level organ of the Kudumbasbree?

Answer: Area Development Society (ADS)

766. Thomas Cup is associated with which game ?

Answer: Badminton

767. Right to information Act was passed by the Indian Parliament

Answer: 15th June 2005

768. ആവണക്ക് - ശാസത്രിയ നാമം?

Answer: റിസിനസ് കമ്യൂണിസ്

769. ഞാൻ ലോകത്തിന്റെ നാനാഭാഗങ്ങളിൽ സഞ്ച രിച്ചുവരികയാണ് ഇതിനിടയ്ക്കു പല സിദ്ധന്മാരെയും മഹർഷിമാരെയും കണ്ടിട്ടുണ്ട്. എന്നാൽ നാരാ യണഗുരുവിനേക്കാൾ മികച്ചതോ അദ്ദേഹത്തിനു തുല്യനോ ആയ ഒരു മഹാത്മാവിനെ എങ്ങും കണ്ടി ട്ടില്ല" ആരുടെ വാക്കുകളാണിവ?

Answer: രവീന്ദ്രനാഥ ടാഗോറിന്റെ (1922-ൽ ടാഗോർ ഗുരുവിനെ സന്ദർശിക്കുമ്പോൾ അദ്ദേഹത്തോടൊപ്പം ദീനബന്ധു സി.എഫ്. ആൻഡ്രസും ഒപ്പമുണ്ടായിരുന്നു)

770. The first member of Dalit community to be nominated to Cochin Legislature:

Answer: P.C.Chanchan

771. Chemical name of Bleaching powder is

Answer: Calcium hypochlorite

772. സൈമൺ കമ്മീഷൻ വിരുദ്ധസമരത്തിനിടെ ലാത്തിച്ചാർജിൽ പരിക്കേറ്റ് മരണമടഞ്ഞതാര് ?

Answer: ലാലാ ലജത്പ ാ്റ യ്

773. ബാഹ്യ ഗ്രഹങ്ങൾ (outer planetട)?

Answer: വ്യാഴം; ശനി ;യുറാനസ്; നെപ്ട്യൂൺ

774. ജലജന്യരോഗങ്ങൾ സംബന്ധിച്ച ശാസ്ത്രീയ പഠനം?

Answer: ഹൈഡ്രോ പതി

775. Which of the following work won the ‘Odakkuzhal Award’to S.Joseph?

Answer: Chandranodoppam

776. IT Act 2000 was enacted on?

Answer: October 17, 2000

777. First tree in the world to get GI (Geographical Indication) tag

Answer: Nilambur Teak

778. അക്ബര്‍ നാമ ആരുടെ രചനയാണ്

Answer: അബുള്‍ ഫസല്‍

779. ഇന്ത്യക്ക് സ്വാതന്ത്ര്യം ലഭിച്ച ശേഷം കേരളത്തില്‍ നടന്ന അയിത്തോച്ചാടന സമരം ഏത്?

Answer: പാലിയം സത്യാഗ്രഹം

780. ഇന്ത്യ കഴിഞ്ഞാൽ ലോകത്തിൽ ഏറ്റവും കൂടുതൽ സിഖ് മതക്കാരുള്ള രാജ്യം?

Answer: ഇംഗ്ലണ്ട്

Click here to read PSC Question Bank by Category wise. Click here to Test your knowledge by atteneding Quiz.