Kerala PSC GK Questions and Answers 38

This page contains Kerala PSC GK Questions and Answers 38 for psc exam preparations in Malayalam and English.

Click here to read PSC Question Bank by Category wise. Click here to Test your knowledge by atteneding Quiz.
741. ഒാര്‍ണിത്തോളജി ഏതിനം ശാസ്ത്രശാഖയാണ് ?

Answer: പക്ഷികളെക്കുറിച്ചുള്ള പഠനം

742. രാജു രാവിലെ 6 മണിക്ക് കാറില്‍ യാത്ര ചെയ്ത് 100.കി.മീറ്റര്‍ അകലെയുള്ള നഗരത്തില്‍ 10 മണിക്ക് എത്തിച്ചേര്‍ന്നു. എന്നാല്‍ കാറിന്‍റെ ശരാശരി വേഗം എത്ര ?

Answer: 30 കി.മീ / മണിക്കൂര്‍

743. റെയിൻ” എന്ന സിനിമ സംവിധാനം ചെയ്തത് ആര്?

Answer: ക്രിസ്റ്റീൻ ജെഫ്

744. അയ്യനടികൾ തിരുവടികൾ തരിസാപ്പള്ളി ചെപ്പേട് എഴുതിക്കൊടുത്ത വർഷം?

Answer: എ.ഡി 849

745. ഇന്ത്യയിൽ ശതമാനാടിസ്ഥാനത്തിൽ ഏറ്റവും കുറവ് വനമുള്ള സംസ്ഥാനം

Answer: ഹരിയാന

746. Forward Block was founded in 1939 by:

Answer: Subhash Chandra Bose

747. The officer who has the right to speak and take part in the proceedings of the Parliament without voting right

Answer: Attorney General

748. In Kerala, the North East monsoon is known as ?

Answer: Thulavarsham

749. ബാച്ചിലേഴ്സ് ബട്ടന്‍ എന്നറിയപ്പെടുന്ന ചെടി *

Answer: വാടാര്‍മല്ലി

750. -"Ustad Bismillah Khan" is related to

Answer: Shehnai

751. 73rd Amendment act is also known as

Answer: Panchayati Raj act

752. The first teak museum in India is at:

Answer: Nilambur

753. During the upward stroke of a two stroke petrol engine,which of the following events takes place?

Answer: Compression and suction

754. The normal oil pressure of an engine when running is:

Answer: 5.5 to 7.5 kg/cm2

755. Tropical Forest Research Institute is situated in

Answer: Jabalpur

756. The first keralite appeared in postal stamp was Sree Narayana Guru. It was on

Answer: 21st Aug 1967

757. This is the exclusive right granted by statute to the author of the works to reproduce dramatic, artistic, literary or musical work or to authorize its reproduction by others:

Answer: Copy Right

758. In which Year ISRO was inagurated?

Answer: 15 August 1969

759. ഏറ്റവും വിലകൂടിയ ലേഹത്തിന്റെ പേര് എന്താണ് ?

Answer: റോഡിയം

760. എഴുത്തച്ഛന്‍ അവാര്‍ഡ്-2018?

Answer: എം.മുകുന്ദന്‍

Click here to read PSC Question Bank by Category wise. Click here to Test your knowledge by atteneding Quiz.