Kerala PSC GK Questions and Answers 25

This page contains Kerala PSC GK Questions and Answers 25 for psc exam preparations in Malayalam and English.

Click here to read PSC Question Bank by Category wise. Click here to Test your knowledge by atteneding Quiz.
481. "അതിര്‍ത്തി ഗാന്ധി " എന്നറിയപ്പെടുന്നതാര് ?

Answer: ഖാന്‍ അബ്ദുള്‍ ഗാഫര്‍ഖാന്‍

482. ഒറീസ്സയുടെ ദുഖം എന്നറിയപ്പെടുന്ന നദി ?

Answer: മഹാനദി

483. ഇന്ത്യയിലെ ഏറ്റവും ചെറിയ ടൈഗർ റിസർവ്വ്?

Answer: ബോർ

484. തെഹ്‌രി daam ഏതു നദിയിൽ?

Answer: ഭാഗീരതി

485. The First Hydro Electric Project in Kerala is :

Answer: Pallivasal

486. Who translated Mahatma Gandhi's autobiography, 'The Story of My Experiments with Truth' from Gujarati into English

Answer: Mahadev Desai

487. Which​ ​of​ ​the​ ​following​ ​statements​ ​is​ ​correct?

Answer: .Economic rent is the difference between the market wage and the reservation wage*

488. Which country’s court poet was Atula in the ancient Kerala?

Answer: Ezhimala

489. Each of these apartment buildings has ---------own swimming pool

Answer: Its

490. Status of Union Public Service Commission is ŅŅō

Answer: Constitutional

491. Who is known as father of Panchayati Raj in India

Answer: Balwant Rai mehta

492. കുമാരനാശാന് മഹാകവിപ്പട്ടം നൽകിയത് ഏത് സർവകലാശാലയാണ്?

Answer: മദ്രാസ് സർവകലാശാല (പട്ടും വളയും സമ്മാനിച്ചത് വെയിൽസ് രാജകുമാരൻ)

493. ലോകത്തിലെ ഏറ്റവും വലിയ പതാക അനാച്ഛാദനം ചെയ്ത രാജ്യം

Answer: ബൊളീവിയ

494. The number of members from Lok Sabha to the Public Accounts Committee

Answer: 7

495. If + means divided by, _ means multiplied by, x means minus and / means plus. Which of the following will be the value of the expression 16/8_4+2x4 ?

Answer: 28

496. .Find out the pair which is different from the other given pairs:

Answer: Cow and Buffalo

497. In which Amendment, five subjects from the statelist shifted to the concurrent list

Answer: 42nd

498. The percentage increase in the area of a rectangle, if each of its sides is increased by 20% is:

Answer: 44%

499. Pagal Panthi movement was of

Answer: Garo

500. How long can a person continue to be a Minister in India without being a member of either House of Parliament

Answer: Six months

Click here to read PSC Question Bank by Category wise. Click here to Test your knowledge by atteneding Quiz.