Kerala PSC GK Questions and Answers 37

This page contains Kerala PSC GK Questions and Answers 37 for psc exam preparations in Malayalam and English.

Click here to read PSC Question Bank by Category wise. Click here to Test your knowledge by atteneding Quiz.
721. Vidhya is the wife of Gopi and Gopi is the brother of Akhil. Akhil is the uncle of Vijay. What is Vijay’s relation with Vidhya?

Answer: Sister-in-law

722. Which country was formerly known as Persia ??

Answer: Iran

723. "അതിര്‍ത്തി ഗാന്ധി " എന്നറിയപ്പെടുന്നതാര് ?

Answer: ഖാന്‍ അബ്ദുള്‍ ഗാഫര്‍ഖാന്‍

724. ഇന്ത്യ തദ്ദേശീയമായി വികസിപ്പിച്ചെടുത്ത ഭാരം കുറഞ്ഞ പൈലറ്റില്ലാത്ത വിമാനം ?

Answer: ലക്ഷ്യ -1

725. കോഴിക്കോട് ജില്ലയിലെ ഉറുമി ജല വൈദ്യുത പദ്ധതിക്ക് സഹായിച്ച രാജ്യം ?

Answer: ചൈന

726. മികച്ച നടിക്കുള്ള ദേശീയ പുരസ്കാരംനേടിയ ആദ്യ മലയാളി .?

Answer: മോനിഷ

727. The master gland of human body is

Answer: Pituitary gland

728. Select the alternative that shows the five given words arranged in a meaningful order ? 1. Post box 2. Letter 3. Envelope 4. Delivery 5. Clearance

Answer: 3 2 1 5 4

729. A degree of Longitude has about the same length as a degree of Latitude at:

Answer: Equator

730. Which​ ​of​ ​the​ ​following​ ​is​ ​not​ ​an​ ​economic​ ​problem?

Answer: Deciding between different ways of spending leisure time

731. The antonym for barren is :

Answer: fertile

732. The instrument used for measuring the density or relative density of liquids:

Answer: Hydrometer

733. Where is Chinnar wild life sanctuary is located?

Answer: Idukki

734. The shortcut key used for copying selected text into clipboard is–

Answer: Ctrl + C

735. കനത്ത മഴ, വരൾച്ച തുടങ്ങിയ പ്രകൃതിക്ഷോഭങ്ങൾക്കു കാരണമായ പ്രതിഭാസം?

Answer: എൽ നിനോ

736. The final match of FIFA World Cup 2014 was between:

Answer: Germany and Argentina

737. A person who thinks and acts in an independent and different way is known as a _______.

Answer: Maverick

738. Manohar Lal Khattar is the Chief Minister of

Answer: Haryana

739. സുഗന്ധ വ്യഞ്ജനങ്ങളുടെ റാണി

Answer: ഏലം

740. India’s biggest Nuclear Research Reactor is known as

Answer: Dhruva

Click here to read PSC Question Bank by Category wise. Click here to Test your knowledge by atteneding Quiz.