Kerala PSC GK Questions and Answers 26

This page contains Kerala PSC GK Questions and Answers 26 for psc exam preparations in Malayalam and English.

Click here to read PSC Question Bank by Category wise. Click here to Test your knowledge by atteneding Quiz.
501. ഒാട്ടന്‍തുള്ളലിന്‍റെ പിതാവ് എന്നറിയപെടുന്നതാര് ?

Answer: കുഞ്ചന്‍നന്പ്യാര്‍

502. ഇന്ത്യയിലെ സാക്ഷരത കൂടിയ ജില്ല?

Answer: സെർച്ചിപ് - മിസോറാം

503. രാണ്ടാം ലോക മഹായുദ്ധകാലത്ത് ഇന്ത്യയില്‍ വ്യാപകമായി കള്ളനോട്ടുകള്‍ വിതരണം ചെയ്ത രാജ്യമേത് ?

Answer: ജപ്പാന്‍

504. പൊച്ചബാട് പദ്ധതി ഏത് നദിയിൽ ആണ്?

Answer: ഗോദാവരി

505. നക്ഷത്ര ആമകൾക്ക് പേരുകേട്ട കേരളത്തിലെ വനപ്രദേശം

Answer: ചിന്നാർ

506. Which of the following was the first Indian Institute of Technology?

Answer: IIT Kharagpur

507. Which​ ​of​ ​the​ ​following​ ​has​ ​been​ ​declared​ ​by​ ​the​ ​WHO​ ​and​ ​the UNICEF​ ​as​ ​the​ first​ ​baby-friendly​ ​State?

Answer: Kerala

508. The script of the edicts of Ashoka:

Answer: Brahmi

509. Koodamkulam Nuclear Power Station is situated in

Answer: Tamil Nadu

510. .Name of the Nitrogen fixing bacteria found in the roots of leguminous plants:

Answer: Rhizobium

511. ബംഗാൾ ഗസറ്റ് പ്രസിദ്ധീകരിച്ച ഭാഷ ?

Answer: ഇംഗ്ലീഷ്

512. കേരളം മലയാളികളുടെ മാതൃഭൂമി " എന്ന ചരിത്ര ഗ്രന്ഥത്തിന്റെ കര്‍ത്താവ് ആരാണ് ?

Answer: ഇ.എം.എസ്. നമ്പൂതിരിപ്പാട്‌

513. പ്രഭാത നക്ഷത്രം എന്നറിയപ്പെടുന്നത്?

Answer: ശുക്രന്‍

514. A cube has six sides each at a different colour. The red side is opposite to Black. The Green side is between Red and Black. The Blue side is adjacent to White. The Brown side is adjacent to Blue. The Red side is face down. The side opposite to Brown is ?

Answer: White

515. Find the number that logically completes the series. 3,4,6,8,12,16,........,32,48,64

Answer: 24

516. In which year was the JnNURM officially inaugurated?

Answer: 3 December 2005

517. IT Amendment Act 2008 has .... chapters

Answer: 14 chapters

518. :Exretory organs of insects are

Answer: Malpighian tubes

519. The accounting system in all Co-operative institution is under--------

Answer: Neither single entry nor double entry but a self designed mixture of both

520. Which act gave representation to Indians for the first time in the legislature?

Answer: Govt. of India Act 1935

Click here to read PSC Question Bank by Category wise. Click here to Test your knowledge by atteneding Quiz.