Kerala PSC GK Questions and Answers 28

This page contains Kerala PSC GK Questions and Answers 28 for psc exam preparations in Malayalam and English.

Click here to read PSC Question Bank by Category wise. Click here to Test your knowledge by atteneding Quiz.
541. Ikebana is the traditional art of flower arrangement in

Answer: japan

542. The boiling point of a liquid ......... if pressure is decreased

Answer: decreases

543. अंग्रेजों द्वारा बनाया गया किला `फोर्ट विलियम’ कहाँ है ?*

Answer: कोलकाता

544. In population, Kerala ranks_____ among Indian states ?

Answer: 13

545. Candela is the measurement of :

Answer: Luminous intensity

546. A device that operates under the control of another device is called–

Answer: Slave

547. What protocol is used between e-mail servers?

Answer: SMTP

548. Plants _______more quickly in summer than in winter.

Answer: grow

549. ഇന്ത്യയിലെ ആദ്യ ബാങ്കിംഗ് റോബോട്ട്?

Answer: ലക്ഷ്മി (ചെന്നൈ)* *(നിർമ്മിച്ചത് -സിറ്റി യൂണിയൻ ബാങ്ക്)

550. A hires a carriage of B.The carriage is unsafe though B is not aware of it and is injured.Whether B is responsible:

Answer: B is responsible to A

551. Fundamental rights are suspended on:

Answer: Declaration of emergency

552. Under whose chairmanship executive committee has been constituted by the Union Government to spread Mahatma Gandhi’s legacy

Answer: Narendra Modi

553. Northernmost municipality in Kerala

Answer: Kazargod

554. Sathyashodak Samaj was founded in?

Answer: 1873

555. Who wrote the famous story Pottiya Izhakal?

Answer: Ponkunnam Varkey

556. The first banned newspaper in Kerala

Answer: Santhishtavadi

557. ഹരിതകത്തില്‍ അടങ്ങിയിരിക്കുന്ന ലോഹം ?

Answer: മെഗ്നീഷ്യം

558. ഏറ്റവും വലിയ കൊക്കുകളുള്ള പക്ഷി

Answer: ഓസ്ട്രേലിയൻ പെൻഗ്വിൻ

559. WHO IS THE FOUNDER OF ATMAVIDYA SANGHAM '

Answer: VAGBHADANANDAN

560. ബംഗാള്‍ വിഭജനം നടപ്പിലാക്കിയ വൈസ്രോയി

Answer: കഴ്സണ്‍ പ്രഭു

Click here to read PSC Question Bank by Category wise. Click here to Test your knowledge by atteneding Quiz.