Kerala PSC GK Questions and Answers 2

This page contains Kerala PSC GK Questions and Answers 2 for psc exam preparations in Malayalam and English.

Click here to read PSC Question Bank by Category wise. Click here to Test your knowledge by atteneding Quiz.
21. Vice President M Venkaiah Naidu has said that India and this country should work for increasing trade to the tune of one billion US dollar by March 2018.

Answer: Uzbekistan

22. കേരള സര്‍ക്കാര്‍ സംസ്ഥാന കയര്‍ വര്‍ഷമായി ആചരിച്ച വര്‍ഷം?

Answer: 2010

23. The book ‘Planned Economy for India’was written by:

Answer: .M.Visvesvarya

24. The first Chairman of ISRO

Answer: Vikrom Sarabhai

25. അംഗ പരിമിതർക്ക് വിനോദ സഞ്ചാര കേന്ദ്രങ്ങളിൽ പ്രത്യേക സൗകര്യം ഒരുക്കുന്ന സംസ്ഥാന ടുറിസം വകുപ്പിൻറെ പദ്ധതി?

Answer: ബാരിയർ ഫ്രീ കേരള ടൂറിസം

26. The HCF and LCM of two numbers are 12 and 216 respectively. If one of number is 108, find the other number:

Answer: 24

27. Right to vote is ---- right

Answer: Legal right

28. The Regional Rural Bank of Kerala is ?

Answer: Kerala Gramin Bank

29. In order to constitute the offence of abetment:

Answer: Mere intention to render assistance is not enough,some active conduct on the part of the abettor is needed.

30. ഇന്ത്യയിൽ ഏറ്റവുമധികം കപ്പലണ്ടി ഉത്പാദിപ്പിക്കുന്ന സംസ്ഥാനം ?

Answer: ഗുജറാത്ത്

31. മേയനാമത്തിന് ഉദാഹരണമേത്?

Answer: മണ്ണ്

32. The study of the systematic collection, storage, categorisation and retrieval of data in different formats especially in digital form

Answer: Information Science

33. The Principle of Gandhian Economy is based on

Answer: Trusteeship

34. Who won the Best Female Singer National Award in 20015?

Answer: Uthara Unnikrishnan

35. തേയിലയില്‍ അടങ്ങിയിരിക്കുന്ന ആല്‍ക്കലോയ്ഡ് ?

Answer: തെയിന്‍

36. മണ്ണെണ്ണയില്‍ സൂക്ഷിക്കുന്ന ലോഹത്തിന്റെ പേര് എന്താണ് ?

Answer: സോഡിയം , പൊട്ടാസ്യം

37. മാമ്പഴത്തിന്റെ രാജാവ്

Answer: അൽഫോൺസ

38. വോട്ടിംഗ് പ്രായം 21 ല്‍ നിന്ന് 18 വയസ്സായി കുറച്ച ഭരണഘടനാ ഭേദഗതി ഏത്

Answer: 61-ാം ഭേദഗതി

39. Which day is observed as world population day?

Answer: July11

40. "സെൻട്രൽ ഇൻസ്റ്റിറ്റ്യൂട്ട് ഓഫ് ഇന്ത്യൻ ലാംഗ്വേജ്" സ്ഥിതി ചെയ്യുന്നത് എവിടെ?

Answer: മൈസൂർ

Click here to read PSC Question Bank by Category wise. Click here to Test your knowledge by atteneding Quiz.