Kerala PSC GK Questions and Answers 15

This page contains Kerala PSC GK Questions and Answers 15 for psc exam preparations in Malayalam and English.

Click here to read PSC Question Bank by Category wise. Click here to Test your knowledge by atteneding Quiz.
281. Cuttack is located at the bank of which river?

Answer: Mahanadi

282. Releasing unreferenced object from the memory is called

Answer: Garbage collection

283. .മലമ്പുഴ ഡാം ഏതു നദിയിലാണ് ?

Answer: ഭാരതപ്പുഴ

284. കോഴിക്കോട് ജില്ലയിലെ ഉറുമി ജല വൈദ്യുത പദ്ധതിക്ക് സഹായിച്ച രാജ്യം ?

Answer: ചൈന

285. Which​ ​one​ ​of​ ​the​ ​following​ ​tribes​ ​practices​ ​pastoral​ ​nomadism?

Answer: Pygmies

286. With​ ​which​ ​of​ ​the​ ​following​ ​would​ ​you​ ​associate​ ​Brazil?

Answer: Coffee

287. Who is the Chairman of ISRO?

Answer: A.S.Kirankumar

288. The northern most river in Kerala is

Answer: Manjeswaram Puzha

289. The area of Kerala is:

Answer: 38,863 sq. km

290. Colour of Iodoform:

Answer: Yellow

291. ഡോ. പൽപ്പു ശ്രീനാരായണഗുരുവിനെ "പെരിയ സ്വാമി' എന്ന് വിളിച്ചപ്പോൾ കുമാരനാശാനെ വിളി ച്ച പേരെന്ത്?

Answer: ചിന്നസ്വമി.

292. Who was called the 'Lincoln of Kerala'?

Answer: Pandit Karuppan

293. Longest serving women Chief Minister in India?

Answer: Sheela Dixit

294. ജലത്തിന്റെ സാന്ദ്രത ഏറ്റവും കൂടുതൽ എത്ര ഡിഗ്രി സെൽഷ്യസിലാണ്‌ ?

Answer: 40° C‌

295. Which of the following is an incorrectly spelt word

Answer: fulfill

296. Which of the following creatures have compount eyes?

Answer: Butterflies

297. __________ helps to give uniform margin on all sheets while typing.

Answer: Paper guide

298. കവ്വാർ ലെവി' എന്നറിയപ്പെട്ടിരുന്ന അർധസൈനിക വിഭാഗം ?

Answer: അസം റൈഫിൾസ്

299. Which modern historian opined that “the so-called First National War of Independence of 1857 is neither First, nor National, nor War of Independence.”?

Answer: R.C.Majumdar

300. ഒഡിഷായുടെ ദുഃഖം എന്നറിയപ്പെടുന്നത്

Answer: മഹാനദി

Click here to read PSC Question Bank by Category wise. Click here to Test your knowledge by atteneding Quiz.