Kerala PSC GK Questions and Answers 13

This page contains Kerala PSC GK Questions and Answers 13 for psc exam preparations in Malayalam and English.

Click here to read PSC Question Bank by Category wise. Click here to Test your knowledge by atteneding Quiz.
241. When was the National Food Security Act came into force?

Answer: 2013

242. ഇന്ത്യൻ സമ്പദ് വ്യവസ്ഥയുടെ കാവൽക്കാരൻ

Answer: സി.ഐ.ജി

243. മാർഗദർശിയായ ഇംഗ്ളീഷുകാരൻ എന്നറിയപ്പെടുന്നത്?

Answer: മാസ്റ്റർ റാൽഫിച്ച്

244. എന്തായിരുന്നു കരോലിന,ഏയ്ഞ്ചലീന, കുപ്പറൂണ്‍, ടിന്നി എന്നിവ ?

Answer: ഇംഗ്ലീഷുകാര്‍ ഇന്ത്യയി ആദ്യമായി പുറത്തിറക്കിയ നാണയങ്ങള്‍

245. भारतीय राष्ट्रीय कांग्रेस की पहली महिला अध्यक्ष कौन थी ?*

Answer: एनी बेसेंट

246. .1 st Woman Managing Director of LIC:

Answer: UshaSangwan

247. Who was the Prime Minister of India when Prime Minister’s Rozgar Yojana (PMRY) was started?

Answer: Narasimha Rao

248. The Viceroy Who gave the August offer ?

Answer: Linlithgow

249. Most Populated State In India

Answer: Uttar Pradesh

250. .The Eighth schedule of Indian Constitution deals with---------

Answer: Languages

251. The first state in India constituted on linguistic basis

Answer: Andhra

252. Rema remembers that she met her brother on Saturday, which was after the 20th day of a particular month. If the Ist day of that month was Tuesday, then on which date did Rema meet her brother?

Answer: 26th

253. BOLD-QIT project, sometimes seen in news, has launched on which of the following borders of India?

Answer: Bangladesh

254. The fair value of the share is the average of -------

Answer: Intrinsic value and Yield value

255. Key board shortcut to start next page at the current cursor position.

Answer: Ctrl + ENTER

256. Two Common wildcard characters that excel recognizes are

Answer: * and ?

257. ഡൈനാമിറ്റ് കണ്ടുപിടിച്ചത്

Answer: ആൽഫ്രഡ് നോബൽ

258. വാസ്കോഡഗാമ കേരളത്തിലെത്തിയ വർഷം

Answer: 1498

259. India’s first woman Revenue Secretary is

Answer: Vinitha Rai

260. ബ്രീട്ടീഷ ് ഗവണ്‍മെന്‍റ ് ഡല്‍ഹി തലസ്ഥാനമാക്കിയ വര്‍ഷം

Answer: 1911

Click here to read PSC Question Bank by Category wise. Click here to Test your knowledge by atteneding Quiz.