Kerala PSC Questions 16

This page contains Kerala PSC Questions 16 for psc exam preparations in Malayalam and English.

Click here to read PSC Question Bank by Category wise. Click here to Test your knowledge by atteneding Quiz.
301. ഇടുക്കി ഡാമിന്റെ സ്ഥാനം നിർണയിച്ച വ്യക്തി

Answer: കൊലുമ്പൻ

302. Pick out the word which is closest in meaning to the word ‘ASTONISHMENT’:

Answer: Wonder

303. Give one word substitute: The study about the cause and nature of diseases:

Answer: Pathology

304. ഇല’യുടെ പര്യായ പദം അല്ലാത്ത പദം ഏതു ?

Answer: ബകുളം

305. The first Swadeshi printing press started by Chavara Kuriakose Elias:

Answer: Mannanam

306. The piece of hardware that converts your computer’s digital signal to an analog signal that can travel over telephone lines is called a–

Answer: modem

307. " കൊഴിഞ്ഞ ഇലകള്‍ " ആരുടെ ആത്മകഥയാണ് ?

Answer: ജോസഫ് മുണ്ടശ്ശേരി

308. Which programme aims at building infrastructure and bring basic amenties to rural India?

Answer: Bharat Nirman _ 2005

309. India passed the IT Act 2000 and notified it for effectiveness on:

Answer: 2000 October 17

310. The Kovvada Nuclear Park Project is proposed to be set up in which State

Answer: Andhra Pradesh

311. kerala psc special PSC Question Bank Kerala Renaissance Kerala History Kerala Rivers Malayalam Literature Awards & Honours General Science IT & Cyber Laws Indian Constittuion Welfare Schemes India Facts General Knowledge MCQ INDIA GENERAL AWARENESS - MCQ QUIZ India Medieval Period: Questions - SSC CGL Model Quiz SCIENCE MCQ: Questions & Answers for SSC Exams Quiz: CURRENT AFFAIRS N S Madhavan chosen for Mathrubhumi Literary award 2018 Charlotte Prodger wins Turner Prize 2018 Krishnamurthy Subramanian appointed new Chief Economic advisor Kamal Nath sworn in as Madhya Pradesh CM Catriona Gray named Miss Universe 2018 Ashok Gehlot sworn-in as Rajasthan Chief Minister Belgium wins Hockey world cup 2018 Ranil Wickremesinghe was sworn in as Sri Lanka PM Zoramthanga Sworn in as Mizoram Chief Minister Rattan Lal selected for Glinka World Soil Prize 2018 Google+ Labels Agriculture Biology Books&Authors Botany C

Answer: Sidhashramam

312. What is the India’s rank at the 2019 Bloomberg Innovation Index? (Marks: 0)

Answer: 54th

313. Which of the following municipal corporations has won the first prize at the Swachhata Excellence awards 2019?

Answer: Raigarh

314. ഗുരുസാഗരം രചിച്ചത്?

Answer: ഒ.വി വിജയന്‍

315. ഇന്ത്യയിൽ എ ടി എം സ്ഥാപിതമായ വര്ഷം

Answer: 1987 (മുംബൈ)

316. അ എന്നത് ഉ യുടെ അമ്മയാണ്. ആ യുടെ മകളാണ് ഇ. ഇ യുടെ ഭര്‍ത്താവ് എ. അ യുടെ ഭര്‍ത്താവ് ഏ യും ആ, അ യുടെ സഹോദരിയും ആയാല്‍ ഏയും ഉ യും തമ്മിലുളള ബന്ധം?

Answer: അച്ഛന്‍

317. The term associated with the processing?

Answer: MIPS

318. Which bar displays the current page number in MS Word?

Answer: Y Status Bar

319. Who among the followed lived the court of Akbar?

Answer: Tulsi Das

320. Which American President is connected with star war programme.

Answer: Ronald Regan

Click here to read PSC Question Bank by Category wise. Click here to Test your knowledge by atteneding Quiz.