PSC Questions and Answers 2022 13

This page contains PSC Questions and Answers 2022 13 for psc exam preparations in Malayalam and English.

Click here to read PSC Question Bank by Category wise. Click here to Test your knowledge by atteneding Quiz.
241. Ab initio means ___________

Answer: from the beginning

242. The headquarters of Indian Meteorological Department was established in 1875 at—

Answer: Calcutta

243. Which one of the following would be the probable date of kidding for a she-goat that has been successfully serviced on First of March ? (All dates belong to the same year)

Answer: August 28

244. The plural of dynamo is :

Answer: dynamos

245. Chairman of Knowledge Commission

Answer: Sam Pitroda

246. The First Woman Supreme Court Judge was:

Answer: Fatima Beevi

247. A motorboat went the river for 14 km and then up the river for 9 km. If took a total of 5 hrs the entire journey. Find the speed of the river flow if the speed of the boat in still water is 5 km/h.

Answer: 2 km/h

248. Two pipes A and B together can fill a cistern in 4 hours. Had they been opened separately, then B would have taken 6 hours more than A to fill the cistern. How much time will be taken by A to fill the cistern separately?

Answer: 6 hours

249. മുൻ മുഖ്യമന്ത്രിയായിരുന്ന കെ. കരുണാകരന്റെ പൂർണ്ണനാമം?

Answer: കണ്ണോത്ത് കരുണാകരൻ

250. Fly : parrot :: Crawl:?

Answer: Crocodile

251. Which Parliamentary Committee is known as `Post Mortem Committee`

Answer: Public Accounts Committee

252. ഒരേ വ്യഞ്ജന വർണ്ണം അടുത്തടുത്ത വരികളിൽ ആവർത്തിച്ചു വരുന്ന അലങ്കാരം

Answer: അനുപ്രാസം

253. Symbol or pictures used in computer communication to convey emotions

Answer: Emoticon

254. The age limit for entering in the service of a Co-operative society is-------

Answer: 37 years

255. All the commands and functions in QuarkXpress are available:

Answer: from the Menu Bar

256. ZERO HOUR എന്നതിന് ഉചിതമായ മലയാള രൂപം

Answer: ശൂന്യവേള

257. The masculine gender of Duck is

Answer: drake

258. കരളില്‍ സംഭരിക്കുന്ന വിറ്റാമിന്‍?

Answer: വിറ്റാമിൻ എ

259. ആഗോള താപനത്തിനു കാരണമാകുന്ന വാതകം –

Answer: കാർബൺ ഡൈ ഓക്സൈഡ്

260. ഒരാൾ 5,000 രൂപ, 3 % വാർഷിക പലിശ നിരക്കിൽ ഒരു ബാങ്കിൽ നിക്ഷേപിക്കുന്നു. 6 മാസത്തിനുശേഷം അയാൾ നിക്ഷേപത്തുകയിൽനിന്നും 3,000 രൂപയും ഒരു വർഷത്തിനുശേഷം ബാക്കി വരുന്ന തുകയും പിൻവലിക്കുന്നു. എങ്കിൽ അയാൾക്ക് പലിശ ഇനത്തിൽ ലഭിക്കുന്ന തുക എത്ര?

Answer: 131.25 രൂപ

Click here to read PSC Question Bank by Category wise. Click here to Test your knowledge by atteneding Quiz.