Kerala PSC Questions and Answers 1

This page contains Kerala PSC Questions and Answers 1 for psc exam preparations in Malayalam and English.

Click here to read PSC Question Bank by Category wise. Click here to Test your knowledge by atteneding Quiz.
1. SMPS stands for _________

Answer: Switched-Mode Power Supply

2. ഇന്ത്യയിലെ ഏറ്റവും നീളമേറിയ പാലം ഏത് നദിയിലാണ് നിര്‍മ്മാണത്തിലിരിക്കുന്നത് ?

Answer: ബ്രഹ്മപുത്ര

3. Which article of the Indian Constitution guarantees Equal Justice and free Legal Aid to the citizen of India?

Answer: Article 39(A)

4. 1. “റുപിയ “എന്ന പേരില്‍ ഇന്ത്യയിലാദ്യമായി നാണയം പുറത്തിറക്കിയ ഭരണാധികാരി ?

Answer: ഷേര്‍ഷാ സുരീ (1540-1545)

5. .Who​ ​is​ ​the​ ​first​ ​woman​ ​IPS​ ​officer​ ​in​ ​India?

Answer: Kiran Bedi

6. മുടി ചൂടും പെരുമാൾ (മുത്തുക്കുട്ടി ) എന്ന നാമധേയത്തിൽ അറിയിപ്പട്ടിരുന്നത്?

Answer: വൈകുണ്ഠ സ്വാമികൾ

7. ഇന്ത്യയിലെ ഏറ്റവും നീളം കൂടിയ നദി

Answer: ഗംഗാ നദി

8. The instrument to measure atmospheric pressure is called—

Answer: Barometer

9. Raman is sitting to the immediate left of Hari but not next Kamal Mahesh is sitting to the right of Kama]. If the four friends are sitting in a circle, who is sitting to the immediate right of Hari?

Answer: Kamal

10. My uncle ………… to London ten years ago.

Answer: has gone

11. The population of the critically endangered Great Indian Bustard has been declining due to

Answer: All the above

12. The first computerised Panchayath in Kerala

Answer: Vellanad

13. The meaning of 'prodigal'is:

Answer: wasteful

14. .Who propounded the name ''Hindu Rate of Groth''

Answer: RJ Krishna

15. The Telecom department has made it mandatory for all phones, including feature phones, to install Global Positioning System (GPS) from

Answer: January 1, 2018.

16. To reduce infant mortality rate by 2/3 is the main objective of?

Answer: ICDS

17. Name the set of proofs where each of the process colors is printed separately and in combination with each colors

Answer: Progressive proof

18. The wrongly spelt word is -----

Answer: vacancy

19. In human 47 number of chromosomes(44+XXY) is resulted in

Answer: Klinefelter’s Syndrome

20. ഇന്ത്യയിലെ ഏറ്റവും വലിയ വെള്ളച്ചാട്ടം?

Answer: ജോഗ് വെള്ളച്ചാട്ടം

Click here to read PSC Question Bank by Category wise. Click here to Test your knowledge by atteneding Quiz.