Kerala PSC Question Bank in Malayalam 15

This page contains Kerala PSC Question Bank in Malayalam 15 for psc exam preparations in Malayalam and English.

Click here to read PSC Question Bank by Category wise. Click here to Test your knowledge by atteneding Quiz.
281. ................ is a carnivorous animal.

Answer: Lion

282. താഴെ പറയുന്നവയിൽ കൊച്ചി ലെജിസ്ലേറ്റീവ് അസംബ്ലി യില്‍ അംഗമായിരുന്നത്
a. കുമാരനാശാൻ
b. മന്നത്തു പത്മനാഭന്‍
c. പണ്ഡിറ്റ് കറുപ്പൻ
d. ഡോ പൽപ്പു

Answer: പണ്ഡിറ്റ് കറുപ്പൻ

283. കോഴിക്കോട് ജില്ലയിലെ ഉറുമി ജല വൈദ്യുത പദ്ധതിക്ക് സഹായിച്ച രാജ്യം ?

Answer: ചൈന

284. "ശ്രീനാരായണ ഗുരുവിനെ ഒരു മൂന്നാംകിട ദൈവം എന്നതിലുപരി ഒരു ഓന്നാംകിട മനുഷ്യനായി കാണണം ".. എന്ന് അഭിപ്രായപ്പെട്ടത് ആര്..??

Answer: അയ്യങ്കാളി

285. ‘ജനനീവരത്നമഞ്ജരി’ രചിച്ചത്?

Answer: ശ്രീനാരായണ ഗുരു

286. The​ ​coding​ ​segment​ ​of​ ​DNA​ ​is​ ​called

Answer: .Exon*

287. A member of a Public Service Commission shall hold office for a term of -----

Answer: Six years

288. .Who propounded the name ''Hindu Rate of Groth''

Answer: RJ Krishna

289. In which year Rash Bihari Bose organized the Indian Independence League at Bangkok?

Answer: 1942

290. പ്രകാശം അനുപ്രസഥ തരംഗമാണെന്ന് കണ്ടെത്തിയത്

Answer: ആഗസ്റ്റിൻ ഫ്രെണൽ

291. 'ജീൻവാൽ ജീൻ' എന്ന കഥാപാത്ര ത്തിന്റെ സൃഷ്ടാവാര് ?

Answer: ജോർജ് ഓർവെൽ

292. .It is a ....... to meet you.

Answer: Pleasure

293. Ritty Lukose describes whom as the “Political Father” of Ezhavas ?

Answer: Dr. Palpu

294. Who gave the name `Shanmukhadasan` to Chattambi Swamikal

Answer: Thycaud Ayya

295. A worksheet contains:

Answer: 256 columns and 65536 rows

296. When 5 is subtracted from 5 times a number, the result is 5; the number is -----

Answer: 2

297. The rulers of Delhi Sultanete patronised one of the following languages:-

Answer: Persion

298. ഒരു സ്ഥാപനത്തിലെ 20 ഉദ്യോഗസ്ഥരുടെ ശരാശരി ശമ്പളം 1500 രൂപയാണ് മാനേജരുടെ ശമ്പളം കൂടെ കൂട്ടിയപ്പോൾ ശരാശരി 100 രൂപ വർദ്ധനവുണ്ടായി മാനേജരുടെ ശമ്പളം എത്ര

Answer: 3600

299. ഇപ്പോൾ ഉള്ളത് 'ഒറ്റപദം ഏത്?            

Answer: അധുനാതനം

300. കണ്ടല്‍കാടുകളെ റിസര്‍വ്വ ് വനമായി പ്രഖ്യാപിച്ച ഇന്ത്യയിലെ ആദ്യ സംസ്ഥാനം

Answer: മഹാരാഷ്ട്ര

Click here to read PSC Question Bank by Category wise. Click here to Test your knowledge by atteneding Quiz.