Kerala PSC Renaissance in kerala Questions and Answers 13

This page contains Kerala PSC Renaissance in kerala Questions and Answers 13 for psc exam preparations in Malayalam and English.

Click here to read PSC Question Bank by Category wise. Click here to Test your knowledge by atteneding Quiz.
241. ഊരുട്ടമ്പലം ലഹള നടന്ന വർഷം?

Answer: 1915

242. അയ്യങ്കാളിയെ ഗാന്ധിജി സന്ദർശിച്ച വർഷം?

Answer: 1937

243. ചാവറാ കുര്യാക്കോസ് ഏലിയാസ് മരണമടഞ്ഞ സ്ഥലം?

Answer: കൂനമ്മാവ് കൊച്ചി

244. സഹോദരൻ അയ്യപ്പൻ എസ്.എൻ.സി.പി പ്രസിഡന്റായി തിരഞ്ഞെടുക്കപ്പെട്ട വർഷം?

Answer: 1940

245. ഐക്യ മുസ്ലിം സംഘം സ്ഥാപകന്‍?

Answer: വക്കം അബ്ദുൾ ഖാദർ മൗലവി

246. സ്വദേശാഭിമാനി രാമകൃഷ്ണപിള്ളയുടെ പ്രതിമ സ്ഥിതി ചെയ്യുന്നത്?

Answer: പാളയം

247. Who conducted “Panthi Bhojanam” for the first time in India?

Answer: Thycaud Ayya. He lived during the period of 1814-1909. The original name of Ayya Swamikal was Subramanyam.

248. SNDP (Sree Narayana Darma Paripalana Sangham) was started in the year?

Answer: 1903 May 15. Sree Narayana Guru was the first president of SNDP and famous poet Kumaranasan was the first secretary of SNDP. Dr. Palpu was the first Vice President of SNDP yogam. He was also the founder of Greater Ezhava Sabha.

249. Who was called “Simhala Simham”?

Answer: C.Kesavan. He is the author of the book “Kristhusahasranamam”. In 1951, he was elected as the Chief Minister of Travancore-Cochin state.

250. Kundara Vilambaram was in the year?

Answer: 1809, January 11. Veluthampi Dalava issued the Kundara Vilambaram.

251. കുമാരഗുരുദേവൻ രൂപം നൽകിയ വേർപാട് സഭ യുടെ പേര്?

Answer: പി.ആർ.ഡി.എസ്.

252. 'ലോകമാന്യൻ' എന്ന പ്രസിദ്ധീകരണമാ രംഭിച്ച സാമൂഹികപരിഷ്കർത്താവ്?

Answer: കുരൂർ നീലകണ്ഠൻ നമ്പൂതിരിപ്പാട്

253. 'വേലചെയ്താൽ കൂലികിട്ടണം' എന്ന മുദ്രാവാക്യം ഉയർത്തിയത് ആര്?

Answer: വെകുണ്ണസ്വാമികൾ

254. അയിത്തം അറബിക്കടലിൽ തള്ളേണ്ടകാലം അതി ക്രമിച്ചിരിക്കുന്നു എന്നു പറഞ്ഞതാര് ?

Answer: ചട്ടമ്പിസ്വാമികൾ

255. ശ്രീമൂലം പ്രജാസഭയിൽ അയ്യങ്കാളി എത്ര വർഷം അംഗമായിരുന്നു?

Answer: 25 വർഷം

256. Under which title C. Kesavan attended the Christian Conference held at Kozhanchery in 1935 and made the historic 'Kozhanchery speech'?

Answer: General Secretary of SNDP Yogam

257. The founder of Muslim Ayikya Sangam (1922)

Answer: Vakkom Muhammed Abdul Khadar Moulavi

258. Fill in the blank spaces with suitable articles : “_____ Rajdhani is one of ____ grandest trains in India.”

Answer: the, the

259. Which social reformer started the weekly 'Prabhodakan'?

Answer: Kesari Balakrishna Pillai

260. 'Nirvritipanchakam' was written by

Answer: Sree Narayana Guru

Click here to read PSC Question Bank by Category wise. Click here to Test your knowledge by atteneding Quiz.