Kerala PSC Renaissance in kerala Questions and Answers 15

This page contains Kerala PSC Renaissance in kerala Questions and Answers 15 for psc exam preparations in Malayalam and English.

Click here to read PSC Question Bank by Category wise. Click here to Test your knowledge by atteneding Quiz.
281. കേരള സൈഗാൾ എന്നറിയപ്പെട്ടത്

Answer: പരമേശ്വരൻ നായർ

282. ശ്രീനാരായണഗുരു ജനിച്ചത്?

Answer: 1856 ആഗസ്റ്റ് 20ന് ചെമ്പഴന്തിയിലെ വയൽവാരം വീട്ടിൽ

283. The founders of CMI(Carmelite of Mary Immaculate)?

Answer: Kuriakose Elias Chavara, Malpan Thomas Porukara, Malpan Thomas Palackal

284. The original name of Thycaud Ayya was?

Answer: Subharayan

285. NSS was formed in?

Answer: 31 October 1914

286. കേരള നവോത്ഥാനത്തിന്‍റെ പിതാവ്?

Answer: ശ്രീനാരായണ ഗുരു(1856-1928)

287. നാണയത്തിൽ പ്രത്യക്ഷപ്പെട്ട ആദ്യമലയാളി?

Answer: ശ്രീനാരായണ ഗുരു

288. ‘നിർവൃതി പഞ്ചകം’ രചിച്ചത്?

Answer: ശ്രീനാരായണ ഗുരു

289. മനോൻ മണിയം സുന്ദരൻ പിള്ളയുടെ സഹായത്തോടെ തൈക്കാട് അയ്യർ സ്ഥാപിച്ച ആത്മീയ കേന്ദ്രം?

Answer: ശൈവപ്രകാശ സഭ

290. കാവി ഉപേക്ഷിച്ച് ഖദർ അണിഞ്ഞ ഒരേയൊരു നവോത്ഥാന നായകൻ?

Answer: വാഗ്ഭടാനന്ദൻ

291. പണ്ഡിറ്റ് കറുപ്പൻ (1885-1938) ജനിച്ചത്?

Answer: 1885 മെയ് 24

292. ചാവറാ കുര്യാക്കോസ് ഏലിയാസിനെ വിശുദ്ധനായി പ്രഖ്യാപിച്ച വർഷം?

Answer: 2014 നവംബർ 23

293. വക്കം അബ്ദുൾ ഖാദർ മൗലവിയുടെ ജന്മസ്ഥലം?

Answer: വക്കം (തിരുവനന്തപുരം)

294. .ശ്രീനാരായണ ഗുരുവിന്റെ ഏതുകൃതിയുടെ രചനയുടെ 100-ാം വാർഷികം അടുത്തിടെ ആഘോഷിച്ചത്?

Answer: ദൈവദശകം

295. Jainimedu, where Kumaranasan wrote 'Veenapoovu' is in the district of:

Answer: Palakkad

296. Who ruled for the shortest period as Chief Minister in Kerala history?

Answer: CH Muhammad Koya

297. "Whatever the religion, attire, language and such other things of the human kind, as they belong to same caste (species) there is no harm in interdining and intermarriage between them"-Sree Narayana Guru made this suggestion to:

Answer: Sahodaran Ayyappan

298. What is the term used to describe a group of fish ?

Answer: School

299. The original name of Thycaud Ayya Guru?

Answer: Subbaraya Paniker

300. Among the works given below which one is not a work of Chattambi Swamikal?

Answer: Daivadasakam

Click here to read PSC Question Bank by Category wise. Click here to Test your knowledge by atteneding Quiz.