Kerala PSC Renaissance in kerala Questions and Answers 9

This page contains Kerala PSC Renaissance in kerala Questions and Answers 9 for psc exam preparations in Malayalam and English.

Click here to read PSC Question Bank by Category wise. Click here to Test your knowledge by atteneding Quiz.
161. വിവാദമായ വില്ലുവണ്ടിയാത്ര നടത്തിയ നവോത്ഥാന നായകൻ?

Answer: അയ്യങ്കാളി

162. തന്റെ ആശയങ്ങൾ പ്രചരിപ്പിക്കാൻ സാരഗ്രാഹി എന്ന പ്രസിദ്ധീകരണം ആരംഭിച്ച നവോത്ഥാന നായകൻ?

Answer: ബ്രഹ്മാനന്ദശിവയോഗി

163. ശ്രീനാരായണ ഗുരുവിന്‍റെ മാതാപിതാക്കൾ?

Answer: മാടൻ ആശാൻ; കുട്ടിയമ്മ

164. നാണു ആശാൻ എന്ന അപരനാമത്തിൽ അറിയപ്പെടുന്നത്?

Answer: ശ്രീനാരായണ ഗുരു

165. ‘ജനനീവരത്നമഞ്ജരി’ രചിച്ചത്?

Answer: ശ്രീനാരായണ ഗുരു

166. ‘വിനായകാഷ്ടകം’ രചിച്ചത്?

Answer: ശ്രീനാരായണ ഗുരു

167. വി.കെ ഗുരുക്കൾ എന്നറിയപ്പെടുന്ന നവോത്ഥാന നായകൻ?

Answer: വാഗ്ഭടാനന്ദൻ

168. സനാതന ധർമ്മവിദ്യാർത്ഥി സംഘം രൂപീകരിച്ചത്?

Answer: ആഗമാനന്ദൻ

169. ആനന്ദഗുരു ഗീത’ എന്ന കൃതി രചിച്ചത്?

Answer: ബ്രഹ്മാനന്ദ ശിവയോഗി

170. 1911 ൽ പ്രസിദ്ധമായ കായൽ സമ്മേളനം സംഘടിപ്പിച്ച നവോത്ഥാന നായകൻ?

Answer: പണ്ഡിറ്റ് കറുപ്പൻ

171. Treatment of thiyyas in Travancore എന്ന പുസ്തകം രചിച്ചത്?

Answer: ഡോ.പൽപ്പു

172. SNDP (Sree Narayana Darma Paripalana Sangham) was started in the year?

Answer: 1903 May 15. Sree Narayana Guru was the first president of SNDP and famous poet Kumaranasan was the first secretary of SNDP. Dr. Palpu was the first Vice President of SNDP yogam. He was also the founder of Greater Ezhava Sabha.

173. വാഗ്ഭടാനന്ദൻ നിർത്തലാക്കാൻ ശ്രമിച്ച സാമൂഹിക അനാചാരം?

Answer: എട്ടേമട്ട്.

174. നിവർത്തന പ്രക്ഷോഭത്തിന് ആ പേര് നൽകിയ സംസ്കൃത പണ്ഡിതനാര്?

Answer: ഐ.സി.ചാക്കോ.

175. Who undertook a studentship in poetry under Manamboor Govindan Asan?

Answer: Kumaranasan

176. Who among the following wrote a book on 'Karl Marx' in 1912?

Answer: K Ramakrishna Pillai

177. ബാങ്കുകളുടെ ബാങ്ക് എന്നറിയപ്പെടുന്നത്?

Answer: റിസർവ്വ് ബാങ്ക്

178. Who among the following Malayalees got Padmavibhooshan in 2017 ?

Answer: K.J. Yesudas

179. Number of diseases covered by Integrated Child Development Scheme?

Answer: 6

180. Who advocated “Liquor is poison make it not, sell it not, drink it not”

Answer: Sree Narayana Guru

Click here to read PSC Question Bank by Category wise. Click here to Test your knowledge by atteneding Quiz.