Kerala PSC Renaissance in kerala Questions and Answers 11

This page contains Kerala PSC Renaissance in kerala Questions and Answers 11 for psc exam preparations in Malayalam and English.

Click here to read PSC Question Bank by Category wise. Click here to Test your knowledge by atteneding Quiz.
201. കേരള ദളിതൻ എന്ന ആശയം മുന്നോട്ടുവച്ച നവോത്ഥാന നായകൻ

Answer: പൊയ്കയിൽ അപ്പച്ചൻ

202. The first women member of Kochi legislative assembly?

Answer: Thottakadu Madhaviamma

203. ‘ശ്രീകൃഷ്ണദർശനം’ രചിച്ചത്?

Answer: ശ്രീനാരായണ ഗുരു

204. വൈകുണ്ഠ സ്വാമികൾ അന്തരിച്ചത്?

Answer: 1851 ജൂൺ 3

205. സംസ്കൃതത്തിലും വേദോപനിഷത്തലും ചട്ടമ്പിസ്വാമി കളുടെ ഗുരു?

Answer: സുബ്ബജടാപാഠികൾ

206. ‘വേദാധികാര നിരൂപണം’ എന്ന കൃതി രചിച്ചത്?

Answer: ചട്ടമ്പിസ്വാമികള്‍

207. വിഗ്രഹാരാധന ഖണ്ഡനം’ എന്ന കൃതി രചിച്ചത്?

Answer: ബ്രഹ്മാനന്ദ ശിവയോഗി

208. കർമ്മത്താൽ ചണ്ഡാലൻ കർമ്മത്താൽ ബ്രാഹ്മണൻ എന്ന് അഭിപ്രായപ്പെട്ടത്?

Answer: സഹോദരൻ അയ്യപ്പൻ

209. ‘ബഞ്ചമിൻ ഫ്രാങ്ക്ളിൻ’ എന്ന കൃതി രചിച്ചത്?

Answer: സ്വദേശാഭിമാനി രാമകൃഷ്ണപിള്ള

210. Which Maharaja of Travancore issued the Temple entry proclamation?

Answer: Sree Chitra Tirunal Balaramavarma.

211. സ്വാമി തോപ്പിലെ വൈകുണ്ണ ക്ഷേത്രത്തിനു സമീ പം വൈകുണ്ണ സ്വാമികളുടെ നേതൃത്വത്തിൽ കുഴി ച്ച കിണറിന്റെ പേര്?

Answer: മുതിരിക്കിണർ

212. ജാതി തിരിച്ചറിയാനായി അധികൃതർ ധരിച്ചിരുന്ന കല്ലുമാലകൾ പൊട്ടിച്ചെറിയാൻ 1915-ൽ ആഹ്വാനം ചെയ്ത സാമൂഹിക വിപ്ലവകാരി?

Answer: അയ്യങ്കാളി

213. കാക്കിനഡ കോൺഗ്രസ്സമ്മേളനത്തിൽ അയിത്തിനെതിരെ പ്രമേയം അവതരി പ്പിച്ചത് ആര്?

Answer: ടി. കെ. മാധവൻ .

214. The first newspaper in Kerala to start Fascimile system:

Answer: Malayala Manorama

215. Brahmananda Swami Sivayogi was born in:

Answer: 1852

216. 'Service' is the official publication of:

Answer: NSS

217. Who is known as "saint without saffron"

Answer: Chattambi Swamikal

218. The song "Akhilandamandalam" is written by

Answer: Panthallam K.P.RamanPillai

219. Identify the correct spelling from those given below :

Answer: symmetry

220. The social reformer of Kerala who opened his family temple for everyone, Irrespective of Caste distinction?

Answer: Mannath Padmanabhan

Click here to read PSC Question Bank by Category wise. Click here to Test your knowledge by atteneding Quiz.