Kerala PSC Renaissance in kerala Questions and Answers 17

This page contains Kerala PSC Renaissance in kerala Questions and Answers 17 for psc exam preparations in Malayalam and English.

Click here to read PSC Question Bank by Category wise. Click here to Test your knowledge by atteneding Quiz.
321. വിദ്യാപോഷിണി എന്ന സംഘടന സ്ഥാപിച്ചത്

Answer: സഹോദരൻ അയ്യപ്പൻ

322. അരുവിപ്പുറം പ്രതിഷ്ഠ നടത്താനുള്ള കല്ല് എടുത്ത നദി?

Answer: നെയ്യാർ(1888 )

323. ഈഴവ ഗസറ്റ് എന്ന അപരനാമത്തിൽ അറിയപ്പെടുന്ന പ്രസിദ്ധീകരണം?

Answer: വിവേകോദയം

324. ശ്രീനാരായണ ഗുരു രമണ മഹർഷിയെ സന്ദർശിച്ച വർഷം?

Answer: 1916

325. ‘രാമായണം ബാലകാണ്ഡം’ എന്ന കൃതി രചിച്ചത്?

Answer: തൈക്കാട് അയ്യ

326. അയ്യങ്കാളിയുടെ അച്ഛന്‍റെ പേര്?

Answer: അയ്യൻ

327. പ്രാർത്ഥനാ മഞ്ജരി എന്ന കൃതി രചിച്ചത്?

Answer: വാഗ്ഭടാനന്ദൻ

328. ഗാന്ധിജിയും ശാസത്ര വ്യാഖ്യാനവും എന്ന കൃതി രചിച്ചത്?

Answer: വാഗ്ഭടാനന്ദൻ

329. നിരീശ്വരവാദികളുടെ ഗുരു എന്നറിയപ്പെടുന്നത്?

Answer: ബ്രഹ്മാന്ദ ശിവയോഗി

330. ‘ചിത്രലേഖ’ എന്ന കൃതി രചിച്ചത്?

Answer: പണ്ഡിറ്റ് കറുപ്പൻ

331. മന്നത്ത് പത്മനാഭന് പത്മഭൂഷൻ ലഭിച്ച വർഷം?

Answer: 1966

332. കേരള നെഹൃ എന്നറിയപ്പെടുന്നത്?

Answer: കോട്ടൂർ കുഞ്ഞികൃഷ്ണൻ നായർ

333. SNDP (Sree Narayana Darma Paripalana Sangham) was started in the year?

Answer: 1903 May 15. Sree Narayana Guru was the first president of SNDP and famous poet Kumaranasan was the first secretary of SNDP. Dr. Palpu was the first Vice President of SNDP yogam. He was also the founder of Greater Ezhava Sabha.

334. നായർ ഭൂത്യജനസംഘം ഏത് സംഘടനയുടെ മുൻ ഗാമി?

Answer: എൻ.എസ്.എസ്

335. Which of the following secured last?

Answer: liberation Struggle.

336. Who led 'Kallumala (Stone ornament) Agitation"?

Answer: Ayyankali

337. Subhananda Gurudevan was born at

Answer: Budhannur (Cengannur)

338. Veenapoovu of Kumaranasan was first published in the Newspaper

Answer: Mithavadi

339. Who took initiative to establish Sree Narayana Dharma Paripalana Yogam?

Answer: Dr. Palpu

340. Which was the first poem written by Pandit K.P Karuppan?

Answer: Sthrothramandaram

Click here to read PSC Question Bank by Category wise. Click here to Test your knowledge by atteneding Quiz.