Kerala PSC Indian Constitution Questions and Answers 9

This page contains Kerala PSC Indian Constitution Questions and Answers 9 for psc exam preparations in Malayalam and English.

Click here to read PSC Question Bank by Category wise. Click here to Test your knowledge by atteneding Quiz.
161. ലോകസഭയിലെ ആദ്യത്തെ ഡെപ്യൂട്ടി സ്പീക്കറാര് ?

Answer: എം. അനന്തശയനം അയ്യങ്കാർ

162. ഇൻഡ്യൻ l.T.ആക്ട് നിലവിൽ വന്നത്

Answer: 2000 ഒക്ടോബർ 17

163. _____ is filing a petition by the aggrieved party before a higher authority

Answer: Appeal

164. ഭരണ ഘടന അനുസരിച്ച് ഒരു സംസ്ഥാന ലെജിസ്ലേറ്റീവ് അസ്സംബ്ലിയില്‍ എത്ര അംഗങ്ങള്‍ വരെയാകാം ?

Answer: 500

165. The head quarters of Interpol is in:

Answer: France

166. A ____ is a set of exclusive rights granted by a state to an inventor or his assignee for a limited period of time in exchange for a disclosure of an invention:

Answer: Patent

167. പാർലമെൻറിൽ ഏത് സഭയിൽ മാത്രമാണ് മണി ബിൽ അവതരിപ്പിക്കാനാവുക?

Answer: ലോകസഭ

168. Which of the following is a cyber crime?

Answer: All of these

169. മൗലികാവകാശങ്ങളുടെ അടിത്തറ എന്നറിയപ്പെടുന്ന അനുച്ഛേദം ?

Answer: അനുച്ഛേദം 21

170. Which Article of the Constitution empowers the High Courts to issue writs?

Answer: Article 226

171. Which articles of Indian Constituation deals with citizenship?

Answer: Article 5-11

172. The first woman Speaker of Lok Sabha, Meera Kumar was elected from which constituency?

Answer: Sasaram

173. Article 111 of Indian Constitution deal with which of the following?

Answer: Veto power of President

174. The use of the Internet or other electronic mean to stalk or harass an individual, a group of individuals or an organisation is termed?

Answer: Cyber stalking

175. The headquarters of Asian School of cyber Law

Answer: pune

176. രാഷ്ട്രപതി ഇലക്ഷനിൽ പാർലമെന്റ് അംഗങ്ങൾക്ക് നൽകുന്ന ബാലറ്റ് പേപ്പറിന്റെ നിറം?

Answer: പച്ച

177. ഇന്ത്യന്‍ ഭരണഘടനയുടെ ആത്മാവ് എന്ന് വിശേഷിപ്പിക്കുന്നത്

Answer: ആമുഖം

178. പാർലമെന്റ് നടപടിക്രമങ്ങളിൽ കോടതിക്ക് ഇടപെടാൻ അധികാരമില്ല എന്ന് അനുശാസിക്കുന്ന ആർട്ടിക്കിൾ?

Answer: ആർട്ടിക്കിൾ 122

179. പദവിയിലിരിക്കെ അന്തരിച്ച ഉപപ്രധാനമന്ത്രി

Answer: സർദാർ വല്ലഭായ് പട്ടേൽ

180. താഴെപ്പറയുന്നവയിൽ മൗലിക അവകാശം അല്ലാത്തത് ഏത് ?

Answer: സ്വത്തവകാശം

Click here to read PSC Question Bank by Category wise. Click here to Test your knowledge by atteneding Quiz.