Kerala PSC Indian Constitution Questions and Answers 8

This page contains Kerala PSC Indian Constitution Questions and Answers 8 for psc exam preparations in Malayalam and English.

Click here to read PSC Question Bank by Category wise. Click here to Test your knowledge by atteneding Quiz.
141. ഇന്ത്യയുടെ മാഗ്നാകാർട്ട എന്ന് വിശേഷിപ്പിക്കുന്നത് ?

Answer: മൗലിക അവകാശങ്ങൾ

142. ഇന്ത്യയിൽ ആദ്യമായി കേന്ദ്ര തലത്തിൽ ദ്വിമണ്ഡല നിയമനിർമ്മാണ സഭ നിലവിൽവന്നത് ഏത് ആക്ട് പ്രകാരമാണ്?

Answer: Government Of India Act 1919

143. ഭരണഘടന ഭേദഗതി ചെയ്യാൻ പാർലമെന്റ് അധികാരം നല്കുന്ന വകുപ്പ്

Answer: 368

144. സ്വവർഗ രതി കുറ്റകരമാക്കുന്ന വകുപ്പ്

Answer: 377

145. കൊച്ചിയിലെ കലൂര്‍ ഇന്‍റര്‍നാഷ്ണല്‍ സ്റ്റേഡിയം ആരുടെ പേരിലാണ് അറിയപ്പെടുന്നത് ?

Answer: ജവഹര്‍ലാല്‍ നെഹ്രു

146. ഗ്രാമ സഭയെ കുറിച്ച് പ്രതിപാദിക്കുന്ന ഭരണഘടനാ വകുപ്പ് ?

Answer: 243 A

147. The present Chairman of Rajya Sabha:

Answer: Hameed Ansari

148. The Chairman of the Constituent Assembly of India was:

Answer: Dr.Rajendra Prasad

149. The first Chairperson of the National Women’s Commission:

Answer: Jayanthy Patnaik

150. This unlawful act wherein the computer is either a tool or target or both:

Answer: Cyber Crimes

151. Cryptography is used for ______.

Answer: All of these

152. ജീവിക്കുന്നതിനും വ്യക്തി സ്വാതന്ത്ര്യത്തിനും ഉള്ള അനുച്ഛേദം ?

Answer: അനുച്ഛേദം 21

153. മൗലികാവകാശങ്ങളിൽ ഭേദഗതി വരുത്താൻ അധികാരമുള്ളത് ?

Answer: പാർലമെന്റിന്

154. A Bill passed by the legislative Assembly of a state can be delayed by the Legislative Council for a maximum period of:

Answer: Three months

155. Sexual harassment at work place Act was passed in the year:

Answer: 2013

156. Democracy in India rests on the fact that?

Answer: People have right to choose and change the Govt

157. വോട്ടിംഗ് പ്രായം 21 ല്‍ നിന്ന് 18 വയസ്സായി കുറച്ച ഭരണഘടനാ ഭേദഗതി ഏത്

Answer: 61-ാം ഭേദഗതി

158. പാർലിമെന്റിൽ അംഗമാകാതെ പ്രധാനമന്ത്രി പദത്തിൽ എത്തിയ ആദ്യ വ്യക്തി

Answer: ദേവഗൗഡ

159. “മഹാത്മാഗാന്ധി കീ ജയ് ” എന്ന വിളികളോടെ അംഗീകരിക്കപ്പെട്ട ഇന്ത്യൻ ഭരണഘടനയിലെ ഏക വകുപ്പ്

Answer: അയിത്ത നിർമ്മാർജനം 17-ാം വകുപ്പ്

160. ദേശീയ മനുഷ്യാവകാശ കമ്മീഷന്റെ പ്രഥമ ചെയർമാൻ ആരായിരുന്നു ?

Answer: ജസ്റ്റീസ് രംഗനാഥ മിശ്ര

Click here to read PSC Question Bank by Category wise. Click here to Test your knowledge by atteneding Quiz.