Kerala PSC Indian Constitution Questions and Answers 4

This page contains Kerala PSC Indian Constitution Questions and Answers 4 for psc exam preparations in Malayalam and English.

Click here to read PSC Question Bank by Category wise. Click here to Test your knowledge by atteneding Quiz.
61. ലോകസഭയുടെ ആദ്യത്തെ സ്പീക്കർ ആരായിരുന്നു

Answer: ജി.വി. മാവ്ലങ്കാർ

62. ഇന്ത്യൻ ഭരണഘടന നിലവിൽ വന്ന ദിവസം

Answer: 1950 ജനുവരി 26

63. ലോകസഭാംഗമാവാൻ വേണ്ട കുറഞ്ഞ പ്രായമെത്ര?

Answer: 25

64. താഴെപ്പറയുന്നവയിൽ ഇന്ത്യൻ പൗരൻറെ മൗലികാവകാശങ്ങളിൽ പെടാത്തത് ഏതാണ്?
a. സമത്വത്തിനുള്ള അവകാശം
b. സ്വാതന്ത്ര്യത്തിനുള്ള അവകാശം
c. ചൂഷണങ്ങൾക്കെതിരെയുള്ള അവകാശം
d. വോട്ടവകാശം

Answer: വോട്ടവകാശം

65. എന്നാണു കേരള പഞ്ചായത്ത് രാജ് നിയമം നിലവിൽ വന്നത്

Answer: 1994

66. മൗലിക ചുമതലകൾ ഇന്ത്യ സ്വീകരിച്ചത് ഏതെല്ലാം രാജ്യങ്ങളുടെ ഭരണഘടനയിൽ നിന്നാണ്

Answer: ജപ്പാൻ , റഷ്യ

67. Consumer Protection Act 1986, came into force on

Answer: 15-4-1987

68. article 370 of constitution is applicable to

Answer: Jammu and Kashmir

69. Controller and Auditor General of India is appointed by

Answer: The President

70. Which is the head quarters of Kerala Forest Research Station?

Answer: Peechi

71. _______ are a bundle of exclusive rights over creations of the mind, both artistic and commercial:

Answer: Intellectual property rights

72. Altering raw data just before it is processed by a computer and then changing it back after the processing is completed, is termed:

Answer: Data diddling

73. The criminal reads or copies confidential or proprietary information,but the data is neither deleted nor changed- This is termed:

Answer: Computer voyeur

74. A type of cyber crime that occurs in pay per click online advertising when a person, automated script or computer program imitates a legitimate user of a web browser clicking on an ad, for the purpose of generating a charge per click without having actual interest in the target of the ad’s link.

Answer: Click fraud

75. എന്തിനെയാണ് ഇന്ത്യയുടെ മാഗ്നാകാർട്ട എന്ന് വിശേഷിപ്പിക്കുന്നത് ?

Answer: മൗലിക അവകാശങ്ങൾ

76. Altering raw data just before it is processed by a computer and then changing it back after the processing is completed, is termed:

Answer: Data diddling

77. 6 വയസ്സ് മുതൽ 14 വയസ്സുവരെയുള്ള കുട്ടികൾക്ക് സൗജന്യവിദ്യാഭ്യാസം മൗലികാവകാശമാക്കിയ ഭരണഘടനാ ഭേദഗതി ?

Answer: 86 ആം ഭേദഗതി

78. ഏറ്റവും പ്രായം കുറഞ്ഞ പ്രധാനമന്ത്രി

Answer: രാജീവ് ഗാന്ധി

79. വിദ്യാഭ്യാസ അവകാശ നിയമം നിലവിൽ വന്നത്

Answer: 2010 ഏപ്രിൽ 1

80. ഇന്ത്യയിലെ ആദ്യ സൈബർ പോലീസ് സ്റ്റേഷൻ?

Answer: ബാംഗ്ലൂർ

Click here to read PSC Question Bank by Category wise. Click here to Test your knowledge by atteneding Quiz.