Kerala PSC Indian Constitution Questions and Answers 11

This page contains Kerala PSC Indian Constitution Questions and Answers 11 for psc exam preparations in Malayalam and English.

Click here to read PSC Question Bank by Category wise. Click here to Test your knowledge by atteneding Quiz.
201. വിവിധ സംസ്ഥാനങ്ങളിൽ നി ന്നായി പരമാവധി എത്ര അംഗങ്ങളെ ലോകസഭയിലേക്ക് തിരഞ്ഞെടുക്കാം?

Answer: 530

202. അയിത്ത നിർമാർജനം നിരോധിക്കുന്ന വകുപ്പ്

Answer: 17

203. Of the following, whose ideas had influenced Mahatma Gandhi's thought?

Answer: Tolstoy

204. Which Constitutional Amendment of 1988 lowered the voting age from 21 to 18?

Answer: 61st Amendment

205. Use of computer resources to intimidate or coerce others, is termed:

Answer: Cyber terrorism

206. In cyber law terminology ‘DoS’ means:

Answer: Denial of Service

207. _____ refers to a code of safe and responsible behavior for the internet community:

Answer: Cyber Ethics

208. ലോകസഭയിലെ ആദ്യത്തെ ഡെപ്യൂട്ടിസ്പീക്കറാര്?

Answer: എം. അനന്തശയനം അയ്യങ്കാർ

209. Which one of the following is an example of ‘denial of service attack’?

Answer: All of these

210. നിയമവിധേയമല്ലാത്ത അറസ്റ്റിനും തടങ്കലിനുമെതിരെ സംരക്ഷണം നൽകുന്ന, കരുതൽ തടങ്കലിനെ കുറച്ച് പ്രതിപാദിക്കുന്ന അനുച്ഛേദം ?

Answer: അനുച്ഛേദം 22

211. Who is the Chancellor of the National University of Advanced Legal Studies of Kerala(NUALS) ?

Answer: Chief Justice of High Court

212. On whose recommendation was the Constituent Assembly formed?

Answer: The Cabinet Mission Plan

213. Panchayats are given constitutional status by which Amendment

Answer: 73rd Amendment

214. പൗരന്‍റെ ചുമതലകള്‍ ഇന്ത്യന്‍ ഭരണഘടനയിലെ ഏത് ആര്‍ട്ടി ക്കിളിലാണ് വിവരിച്ചിരിക്കുന്നത്

Answer: 51A

215. അഡ്വക്കേറ്റ് ജനറലിനെ നിയമിക്കുന്നത് ആര്?

Answer: ഗവർണർ

216. 'രാജ്യസഭയുടെ പിതാവ് ' എന്ന് ഡോ.രാധാകൃഷ്ണനെ വിശേഷിപ്പിച്ചതാര്?

Answer: ജവഹർലാൽ നെഹ്റു

217. ലോക്സഭയിൽ മണി ബിൽ അവതരിപ്പിക്കുന്നത് ആര്?

Answer: കേന്ദ്ര ധനകാര്യ മന്ത്രി

218. കേന്ദ്ര വിവരാവകാശ കമ്മീഷൻ നിലവിൽ വന്ന വർഷം?

Answer: 2005 ഒക്ടോബർ 12

219. ആദ്യ ആക്ടിങ് പ്രധാന മന്ത്രി

Answer: ഗുരുസലിലൽ നന്ദ

220. 2015 മാർച്ച് 24ന് സുപ്രീംകോടതി വിധിപ്രകാരം നീക്കം ചെയ്ത ഐടി ആക്ട്?

Answer: സെക്ഷൻ 66A

Click here to read PSC Question Bank by Category wise. Click here to Test your knowledge by atteneding Quiz.