Kerala PSC Indian Constitution Questions and Answers 14

This page contains Kerala PSC Indian Constitution Questions and Answers 14 for psc exam preparations in Malayalam and English.

Click here to read PSC Question Bank by Category wise. Click here to Test your knowledge by atteneding Quiz.
261. ഇന്ത്യൻ ഭരണഘടനയുടെ ആമുഖം രൂപകൽപന ചെയ്ത ചിത്രകാരൻ

Answer: ബിയോഹാർ റാംമനോഹർ സിൻഹ

262. സുപ്രീം കോടതി നിലവിൽ വന്നതെന്ന്

Answer: 1950 ജനുവരി 28

263. ഇന്ത്യയിൽ എത്ര പൗരത്വം ഉണ്ട്

Answer: ഒന്ന്

264. National Emergency, under_____ Article can be imposed any number of times.

Answer: Article 352

265. മൗണ്ട് ബാറ്റൺ പദ്ധതി നിയമമാക്കി മാറ്റിയ ആക്റ്റ്

Answer: ഇന്ത്യൻ ഇൻഡിപെൻഡൻസ് ആക്ട് 1947

266. ജനകീയാസൂത്രണം എന്ന പദം ആദ്യമായി ഉപയോഗിച്ചത് ആരാണ് ?

Answer: എം.എന്‍.റോയ്

267. Article 52 of the constitution is associated with:

Answer: President

268. The Indian Chief Election Commission is:

Answer: Om Prakash Rawat

269. Copying the materials published on the internet as one’s own without proper acknowledgement is called _____:

Answer: Internet Plagiarism

270. Cyber crime can be defined as:

Answer: A crime committed online

271. ഒരു ബിൽ മണിബില്ലാണോ എന്നു തീരുമാനിക്കാനുള്ള അധികാരം ആർക്കാണ്?

Answer: ലോകസഭാ സ്പീക്കർ

272. ലോകസഭയുടെ അധ്യക്ഷനാര് ?

Answer: സ്പീക്കർ

273. 93rd Constitutional Amendment related with:

Answer: Education

274. Seventh schedule of the Constitution of India deals with

Answer: Distribution of power between the Union and the states

275. 100th Constitution Amendment is related with :

Answer: India-Pakistan territory Settlement

276. Which fundamental right can’t be suspended even during an emergency under the Article 352 of the constitution?

Answer: Right to Life

277. Article 110 gives an idea of?

Answer: Money bill

278. Directive prinicples of state policy is included in?

Answer: Part IV

279. WHICH AMENDMENT ADDED THE NINTH SCHEDULE TO THE CONSTITUTION

Answer: FIRST AMENDMENT

280. 2-ജി സ്പെക്ട്രം ഇപ്പോൾ അന്വേഷിച്ച് റിപ്പോർട്ട് സമർപ്പിക്കാൻ നിയോഗിക്കപ്പെട്ട കമ്മീഷൻ?

Answer: ശിവരാജ് പാട്ടീൽ കമ്മീഷൻ

Click here to read PSC Question Bank by Category wise. Click here to Test your knowledge by atteneding Quiz.