Kerala PSC Indian Constitution Questions and Answers 5

This page contains Kerala PSC Indian Constitution Questions and Answers 5 for psc exam preparations in Malayalam and English.

Click here to read PSC Question Bank by Category wise. Click here to Test your knowledge by atteneding Quiz.
81. ലോകസഭയിൽ പ്രതിപക്ഷ നേതാവായ മലയാളിയാര് ?

Answer: സി.എം. സ്റ്റീഫൻ

82. കേരളത്തിലെ ആദ്യത്തെ വനിതാമജിസ്ട്രേറ്റ്

Answer: ഓമനക്കുഞ്ഞമ്മ

83. he President can make a proclamation of financial emergency under

Answer: Article 360

84. കേരളാ ഹൈ കോടതിയിലെ ആദ്യ വനിത ചീഫ് ജസ്റ്റിസ്

Answer: സുജാത വി മനോഹർ

85. കേരളാ ഹൈ കോടതിയിൽ ചീഫ് ജസ്റ്റിസ്‌ ആയിരുന്ന ആദ്യ കേരളാ വനിത

Answer: കെ കെ ഉഷ

86. GST comes under which amendment bill?

Answer: 122

87. The head quarters of Interpol is in:

Answer: France

88. Cryptography is used for ______.

Answer: All of these

89. he first cyber police station in Kerala was inagurated in:

Answer: 2009

90. _____refers to email that appears to have been originated from one source when it was actually sent from another source.

Answer: Email spoofing

91. 6 വയസ്സ് മുതൽ 14 വയസ്സുവരെയുള്ള കുട്ടികൾക്ക് സൗജന്യവിദ്യാഭ്യാസം മൗലികാവകാശമാക്കിയ അനുച്ഛേദം ?

Answer: അനുച്ഛേദം 21A

92. നിയമവിധേയമല്ലാത്ത അറസ്റ്റിനും തടങ്കലിനുമെതിരെ സംരക്ഷണം നൽകുന്ന, കരുതൽ തടങ്കലിനെ കുറച്ച് പ്രതിപാദിക്കുന്ന അനുച്ഛേദം ?

Answer: അനുച്ഛേദം 22

93. Legislative Assembly of which state has the tenure of six years?

Answer: Jammu and Kashmir

94. Which schedule of the Indian Constitution is dealing with Panchayat Raj system?

Answer: 11th

95. Who among the following are not the Chairperson of National Human Rights Commission of India?

Answer: None of these

96. When was Council of States named as Rajya Sabha in Hindi?

Answer: 23rd August 1954

97. ‘Equality before law’ in India is derived from?

Answer: Constitution

98. ഏകീകൃത സിവില്‍കോഡ് നടപ്പിലാക്കണമെന്ന് അനുശാസിക്കുന്ന ഭരണഘടനാ വകുപ്പ് ഏത്

Answer: അനുഛേദം 44

99. ആർട്ടിക്കിൾ 43B എന്തിനെക്കുറിച്ച് പ്രതിപാദിക്കുന്നു?

Answer: സഹകരണസംഘങ്ങളുടെ ഉന്നമനം

100. പദവിയിലിരിക്കെ അന്തരിച്ച ഉപപ്രധാനമന്ത്രി

Answer: സർദാർ വല്ലഭായ് പട്ടേൽ

Click here to read PSC Question Bank by Category wise. Click here to Test your knowledge by atteneding Quiz.